„A nyelvem, azt nem adom“ – Megjelent a Fiatal írók antológiája

SZÍMŐ. „A nyelvem, azt nem adom“ – ezzel a Kantár Csaba idézettel jelentette meg a Fiatal írók antológiáját a szímői Levédia Kör. A kötetben 21 felvidéki író és költő műveit gyűjtötték össze. Néhányan közülük az elmúlt években már átvehették a Kantár Csaba Ifjúsági Irodalmi vagy Közéleti Díjat.
Kantár Éva, a Levédia Kör elnöke elmondta, ezek a fiatal írók még nem nagyon jelentettek meg írásokat, nem volt lehetőségük arra, hogy könyvet adjanak ki. „Ezért gondoltuk, hogy pályázunk egy antológiára. 2016-ban sikerült a Bethlen Gábor Alap és a község támogatásával anyagiakra szert tennünk, és decemberben kezünkbe kaptuk az antológiát, amely az AB Art gondozásában jelent meg” – fejtette ki.

A kötet szerkesztését Neszméri Tünde vállalta, aki Kantár Csaba egykori egyetemi társaként kötelességének érezte, hogy segítsen a Levédia Kör munkájában.

„Annak idején a Magyar Ifjúsági Közösséggel a táborunkba is hívtuk őt, ugyanis ott szintén felvállaltuk azt, hogy a fiatal tehetségeket megismertetjük a korosztályával. Csak sajnos jött ez a tragédia, hogy Csaba meghalt, súlyos beteg volt. Utána pedig úgy kerültem képbe, hogy a Via Nova ICs is felvállalta azt, hogy az ő emlékét ápolni fogjuk. Négy éve segítem a zsűri munkáját is, most pedig összeállítottuk ezt a kötetet” – magyarázta Neszméri Tünde. „Hiányoznak magazinok, annak idején a Hétben és az Új Ifjúságban jelentek meg fiatal szerzők tollából művek, azóta ezek már nincsenek. Mivel akkor a Szabad Újságnál dolgoztam, úgy gondoltam, hogy ez az újság felvállalhatja ezt. Az akkor főszerkesztővel, Bárány Jánossal úgy döntöttünk, hogy azoktól a szerzőktől, akik jelöltek voltak, akik beküldték az írásaikat, azokat közöljük, de volt olyan szerencsénk, hogy mások is jelentkeztek” – fűzte hozzá.

A Fiatal írók antológiája bemutatóján Neszméri Tündét Kantár Csaba-díjjal jutalmazták a fiatal tehetségek felkarolásáért, a kötet szerkesztésében végzett önzetlen segítségéért.

A Kantár Csaba emlékére megrendezett Ifjú Alkotók Találkozója Bese Bernadett számára valódi ugródeszka volt. „Annak köszönhetően, hogy tavaly itt megjelentem, elég sok kapu kinyílt, így Budapestre tudtam költözni, ott egyetemre járni, különböző pályázati és ösztöndíjas munkákban részt venni, így az utóbbi időben az írás a fő portfólióm az egyetem mellett” – mondta Bese Bernadett.

Reczai Lilla a pozsonyi Comenius Egyetem hallgatójaként aktívan bekapcsolódik az irodalmi-kulturális életbe, az Alma Mater diákújság szerkesztője. A Fiatal írók antológiájában három írása kapott helyet. „Kiadványszerkesztést tanulok, most vagyok első éves a magiszteri tanulmányaimban. Nagyon remélem, hogy el tudok helyezkedni később, a szerkesztés felé húzok” – jegyezte meg Reczai Lilla

A fiatal alkotók a kötet bemutatóján saját versekkel, novellákkal, esszékkel álltak színpadra. A közönség elismerően fogadta az ifjú tehetségek szárnypróbálgatásait.

„Örülök, hogy részt vehettem ma itt ezen a rendezvényen. Nagyon fontos a fiatalok művészi munkája, amit az irodalom területén kifejtenek, hiszen az anyanyelvünk az, ami megtart bennünket” – hangsúlyozta Bolya Szabolcs, az MKP Érsekújvári járási elnöke.

Játék a szavakkal, rímekkel, a képzelet szárnyalása 150 oldalon – ez a Fiatal írók antológiája. 21 tehetséges felvidéki alkotó – Cséplő Cintia, Ziff Stella, Tóth Viktória, Zöldi Réka, Vida Nikoletta, Bese Bernadett, Foglár Gábor, Vontszemű Norbert, Horváth Réka, Reczai Lilla, Mázik Orsolya, Borsó Ákos, Ladó Balázs, Sárai Erika, Kovács Balázs, Bárdos Kinga, Juhász Anikó, Ladányi Erik, Mátyás Hudák Katalin, Ragán Dávid, Pogány Péter – egy kötetben, akik az önkifejezésre az írást választották, s néhányukról biztosan hallunk még a jövőben.

2017. január 22., vasárnap 10:59 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, - sztruhár izrael