A Felvidékre is ellátogatnak a Diaszpóra- és Szórványprogram résztvevői

Diaszpóra és szórvány.jpg

A Rákóczi Szövetség a Felvidéken elsősorban a beíratási programjáról ismert, a fiatalok körében pedig az ifjúsági találkozók, vetélkedők tették népszerűvé a szervezetet. A Szövetség nemrégiben indította el a Diaszpóra- és Szórványprogramot.

A Rákóczi Szövetség Diaszpóra- és Szórványprogramja keretében 2016 szeptembere és 2017 júniusa között lehetőséget teremt 650 diaszpórában és 1850 kárpát-medencei szórványban élő magyar fiatalnak magyarországi tanulmányútra – tudatta portálunkkal a budapesti egyesület.

A Diaszpóra- és Szórványprogram adventi programidőszakába december 7. és 23. között 100 fiatal kapcsolódik be, akik Ausztráliából, Ausztriából, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Horvátországból és Erdélyből érkeznek. A programsorozat résztvevői a főváros mellett ellátogatnak a Dunakanyarba, Gödöllőre, Székesfehérvárra, Tatára, Tatabányára, Pannonhalmára és Győrbe, valamint felkeresik a felvidéki bányavárosokat és a Csallóközt.

A program elsődleges célja a résztvevők egymás és az anyaország közötti, valamint a kárpát-medencei magyar fiatalokkal való összetartozás tudatának erősítése, magyarságtudatuk- illetve anyanyelvtudásuk elmélyítése – derült ki a Rákóczi Szövetség nyilatkozatából.

A Program célja: személyes kapcsolatok által elősegíteni a szórvány magyar fiataljainak egymás és az anyaország közötti, valamint a kárpát-medencei magyar fiatalokkal való összetartozás tudatának erősítését. Magyarországi szakemberek bevonásával a szórvány fiataljai magyarságtudatának és anyanyelvtudásának fejlesztése. A szórvány vidékeken megvalósuló, nemzeti kötődést célzó minőségi ismeretátadás hatékonyságának növelése. Továbbá a hazai környezetben történő széleskörű tapasztalatszerzés, valamint az ezt szolgáló szellemi, kulturális és módszertani tudás bővítése. A szórványban élők magyar szervezetekhez való kapcsolódásának és az aktív külhoni közösségi részvételnek szakmai támogatása és inspirálása. A külhonban élő magyarság anyaországgal való kapcsolatának erősítése újfajta kapcsolathálózat létrehozásával, valamint a határon túli, szórvány és diaszpóra területek közötti együttműködések aktiválása és szélesebb körű kiterjesztése összmagyar szinten – olvasható a program honlapján.

http://felvidek.ma/2016/12/a-felvidekre-is-ellatogatnak-a-diaszpora-es-s...