A Felvidékre is megérkezett a Betlehemi Békeláng

Központi lángátadó résztvevői Komáromban (fotó: SZMCS)

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából huszonötödik alkalommal érkezett a Felvidékre a Betlehemi Békeláng. A Békelángot az ország magyar lakta vidékeire is elviszik, az északi területekre a szlovák cserkészeknek köszönhetően jut el.

A cserkészek december 10-én Bécsben a szír ortodox egyház Szent Efrém-templomában vették át a lángot Melanie Walterertől, a 2016-os év lánggyermekétől. A felvidéki központi átadó ünnepséget december 11-én tartották Komáromban, ahonnan a Békeláng megkezdte útját Dél-Szlovákia magyarlakta területeire – tudatta portálunkkal Juhász Szabó Csilla, az SZMCS kommunikációs csoportjának vezetője.

Az idei bécsi lángátadó ünnepségre több európai országból, valamint az Amerikai Egyesült Államokból és Bolíviából érkeztek cserkészek, hogy idén is eljuttassák hazájukba a betlehemi Születés-templomából induló békelángot. A láng idei jelmondata: Az összefogás és összetartozás maga a béke. Ez emlékeztet bennünket arra, hogy békére csupán egymás elfogadásával tehetünk szert. A köszöntők elhangzása után az idei év lánggyermeke, a 12 éves Melanie mindenki lámpását meggyújtotta a békelánggal. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség küldöttségéből a féli Kireth Rebeca vette át a lángot, majd a cserkészek még Bécsben átadták azt az udvardi és a zsitvabesenyői cserkészeknek. Másnap délelőtt Komáromba, a Szent András-templomba jutott el a központi átadó ünnepségre, amelyen számos cserkészcsapat küldöttsége vett részt, és vitte el szülővárosába, falujába a béke szimbólumát. Délután már Nyitragesztén, az adventi ünnepségen adták tovább, később pedig Csehibe, Bodokra, Zsérére, Nagycéténybe és Zoboralja más falvaiba juttatták el. Ezt követően a Békeláng stafétaszerűen folytatja útját Szlovákia magyar lakta területeire – tudtuk meg Juhász Szabó Csillától.

A szlovák cserkészek december 11-én adták át a lángot Andrej Kiska, köztársasági elnöknek és a lengyel cserkészeknek. Csütörtökön, december 15-én, Pozsonyban, a Csemadok székházában adja át az SZMCS küldöttsége a lángot Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének. Pénteken, december 16-án, Héreg (Magyarország) községben rendezik meg a Szeretetláng átadó ünnepséget, így – a felvidéki magyar cserkészek segítségének köszönhetően – a tatabányai kistérségben élők is továbbadhatják azt.

„A szlovák cserkésztestvéreink jóvoltából szinte a teljes hazai vasúthálózatot beutazza a béke lángja. December 18-án a lévai cserkésztestvérek bejárják a Léva – Párkány vasútvonalat, így az érdeklődőknek lehetősége nyílik átvenni a lángot. Szintén a szlovák cserkésztestvéreink juttatják fel idén is a festői Lomnici-csúcsra (2634 m), karácsony előtt pedig velük közösen adjuk át a Békelángot Mons. Orosch János nagyszombati érseknek” – tudatta a Felvidék.mával Juhász Szabó Csilla. Aki szívesen követné a békeláng útját, az a Betlehemi Békeláng honlapján, valamint a békeláng Facebook oldalán tájékozódhat. A cserkészek szeretnék ebben az évben is minél több településre eljuttatni a Betlehemi Békelángot, és ehhez kérik mindenki segítségét. Ha az Ön településére nem jutott még el az elmúlt években, vegye fel a kapcsolatot a szövetséggel a fent említett honlapon keresztül.

http://felvidek.ma/2016/12/a-felvidekre-is-megerkezett-a-betlehemi-bekel...