A kormány megvizsgálja a Pro Civis beadványait

beadvány ZSE 2.jpg

A Szlovák Köztársaság Kormányhivatala foglalkozik azokkal a beadványokkal, amelyekben a Pro Civis Polgári Társulás a kisebbségi nyelvhasználati törvény be nem tartását sérelmezte.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk: a Pro Civis Polgári Társulás a Nyugat-Szlovákiai Energetikai Vállalat hozzáállását panaszolta be. A vállalat ugyanis nem tartja fontosnak, hogy a berendezésein a kisebbségek anyanyelvén is feltüntesse az emberi életre, egészségre és biztonságra veszélyes körülményekre figyelmeztető táblák szövegeit. Teszi ezt annak ellenére, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény kötelezi erre. A társulás 36 községben 117 hiányosságot talált, ezeket lefotózta, dokumentálta és elküldte a kormányhivatalba.

A kormányhivatal, mint illetékes szerv, amely a kisebbségi nyelvek szabályozását meghatározó törvény értelmében a kisebbségi nyelvi jogok megsértését hivatott vizsgálni, a kisebbségi kormánybiztossal, Bukovszky Lászlóval megkezdte az ügy kivizsgálását – olvasható a pravda.sk hírportálon. A kormányhivatal az érintett céget, amely ellen a Pro Civis beadvánnyal fordult a hivatalhoz, felszólította, hogy harminc napon belül nyilvánítson véleményt a felmerülő hiányosságokkal kapcsolatban. A jogszabályok szerint az életveszélyre utaló figyelmeztetéseket azokon a településeken, ahol a lakosság 20 százaléka valamely kisebbséghez tartozónak vallotta magát, a kisebbség nyelvén is fel kell tüntetni. A Pro Civist a kormányhivatal nem értesítette arról, hogy az ügyben megtették az első lépéseket.

http://felvidek.ma/2016/11/a-kormany-megvizsgalja-a-pro-civis-beadvanyai...