A magyar iskola a közösség alappillére

A Magyar Állandó Értekezleten (MÁÉRT) Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke segítséget ígért a kisiskolák megmentéséhez – mondta Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke. Nagyjából 110 magyar tanítási nyelvű iskola került veszélybe, miután a szlovák törvényhozás elfogadta a minimális osztálylétszámokról szóló rendeletet.

A MÁÉRT ülése után az MKP a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével kidolgozott egy szakmai anyagot, melyben vázolta a felmerült problémát, ennek értelmében nagyjából 900 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a veszélyeztetett iskolák megmaradjanak. Berényi szerint a magyar iskola pedagógusai a településeken közösségi és kulturális tevékenységet is folytatnak, amennyiben bezárnak az iskolák, az alappilléreink szűnnek meg.

A párt elnöke azt is kifejtette ez csupán átmeneti megoldás, hiszen a szlovákiai iskolahálózatot a szlovák minisztériumoknak kell ellátniuk. Ehhez azonban megfelelő törvényekre és megfelelő finanszírozási rendszerre lenne szükség. Ehhez pedig az is fontos, hogy az MKP a márciusi választásokon jól szerepeljen és bekerüljön a parlamentbe. Berényi abban is bízik, hogy a jó szomszédi viszonyt kihasználva a magyar kormány segíteni tudja a felvidéki magyarságot, és meg tud egyezni a szlovák kormánnyal abban, hogy Magyarország megadhassa ezt a támogatást a magyar iskoláknak. A szlovák iskolaügyi minisztérium közleményében azt írta, nem szándékoznak iskolákat bezárni.

Neszméri Tünde

Kép: a szerző