A nem állami kórházakat is adósságmentesíteni kellene

Nemcsak az állami kórházak adósságait kellene kifizetnie a kormánynak, hanem a megyei és magánkézben lévő intézményekét is, véli Marián Petko a Kórházak Szövetségének elnöke. Ellenkező esetben jogi lépéseket fontolgat.

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter még nem tudja, hogy az adósságmentesítés csak az állami kórházakra vonatkozik majd, vagy a többi intézményre is. A Trend egészségügyi konferencián kijelentette, ezt a kérdést még nem tisztázták, tehát korai lenne erről nyilatkozni. Marián Petko szerint a probléma megoldása egyértelmű, minden intézményt érinteni kell az intézkedésnek, ellenkező esetben jogi lépéseket fontolgat. Az elnök szerint törvény-, sőt alkotmányellenes megkülönböztetni a kórházakat, hiszen a polgárok egyenlően fizetik a járulékokat, és ezért egyenlő elbánásban kell részesülniük, attól függetlenül, hogy megyei vagy állami egészségügyi intézményben kezelik őket.

Drucker azt ígérte, két hónapon belül világossá válik, hogy mely kórházakat tudja az állam adósságmentesíteni. A miniszter szerint a tartozások rendezésének egy része vissza nem térítendő támogatás lenne, míg a másik része a segítségnek kölcsön formájában valósulna meg. Általános igény, hogy a kórházak adósságállománya a jövőben ne növekedjen, helyette inkább csökkenjen. Először a Dzurinda kormány idején adósságmentesítették a kórházakat, ekkor 664 millió eurót fizetett ki a kormány. Második alkalommal az első Fico kabinet segített így az intézményeknek, akkor 130 millió eurót költöttek a kórházakra, majd Iveta Radičová kormánya segítette ki az intézményeket 300 millióval.

Mostanra 550 milliós tartozást halmoztak fel a kórházak, a legtöbb adóssága az állami intézményeknek van.

(TASR/Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2016/11/a-nem-allami-korhazakat-is-adossagmentesiteni...