A szenteste a családé

Sipos-Vadkerti-Zsapka.JPG

Az adventi időszakban szinte mindennap karácsonyváró koncertet adtak. Mindegyiken áradt belőlük a dalok és a közönség iránti szeretet. Az idén ősszel Harmónia-díjjal kitüntetett Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid akusztikus trió adventi koncertjén kicsik és nagyok átélték a várakozás örömét. Az egyik koncert után arról faggattam a trió tagjait, ők hogy töltik a karácsonyt.

Vadkerti Imre több formáció tagja, december 23-án a trió tagjai még együtt léptek fel Hetényben. December 25-én ismét koncertet ad, Sipos Dáviddal és Jónás Csabával Szentpéteren. A szenteste azonban a családé – fogalmaz az énekes. A gyermekei már nagyok, így együtt készülnek az ünnepekre. Ugyan az elsőszülött, Bálint, aki teológiát hallgat Komáromban kötelezettségeinek tesz eleget, és a dunaszerdahelyi református templomban segédkezik majd, de a december 24-ei szenteste a családé Imre számára. „Közösen ellátogatunk a szüleimhez, ott lesz öcsém is a családjával. De ellátogatunk feleségem, Zsuzsi nagymamájához is. Mi ilyenkor a szüleimnél vacsorázunk, a karácsonyfát együtt díszítjük fel. Édesanyám nagyon ízletes ételeket varázsol az asztalra.” Vadkerti Imréék is a Felvidéken szokásos ételeket fogyasztják szenteste, lesz halászlé, rántott hal, krumpli saláta, mákos és diós bejgli. „A mák és a dió köztudottan szerencsét hoz. Dédi, Zsuzsi nagymamája füleki. Nála gombás káposztás leves van ilyenkor, illetve mákos tészta” – árulja el Vadkerti Imre.

Zsapka Attila két napot tölt karácsonykor a családjával, 26-án már neki is fellépése van, Vágán, ahol együtt adnak koncertet. „Nálunk még a Jézuska hozza a karácsonyfát, ezért éjszaka díszítjük a párommal, a lányok reggel nagyon meglepődnek, hogy már megérkezett a karácsonyfa.” Zsapka Attilának négy gyermeke van, a két kicsi, a hat- és a kilencéves lányok még hisznek a csodában, hogy a karácsonyfát és az ajándékokat a Jézuska hozza. „Napközben közösen elmegyünk a templomba, közösen készítjük el a vacsorát és este kibontjuk az ajándékokat. Ez a nap teljes mértékben a családomé, és az idei évben a 25-ei napon is velük leszek, nem lesz fellépésem” – árulta ez az énekes.

Sipos Dávid a kérdés után nevetve megjegyezte, az lesz a szép a december 24-ében, hogy nem a fiúkkal kell eltöltenie. Aztán komolyra váltotta a szót. Dávid két lánygyermek édesapja. „Nálunk is a Jézuska hozza a karácsonyfát, mi is titokban díszítjük azt a feleségemmel, 24-e reggelre elkészül a fa. A nagyobbik lányom segít a díszítésben, hiszen ő már 13 éves, de az ötéves kislányunknak még meglepetés a fa. A fát és az ajándékokat is délután öt körül hozza a Jézuska.” Karácsonykor lencsét is esznek, hiszen ez az anyagi gazdagság jelképe, és mikor kívánjon az ember bőséget a családjának, ha nem éppen karácsonykor? „Tartjuk a szokásokat, ezért lencsét is eszünk, van mákos és diós sütemény, kalács is. Pálinka, ostya, fokhagyma is kerül az asztalra. Diót inkább nem törünk, hiszen nem szeretnénk, hogy bárki is beteg legyen” – mondta el Sipos Dávid.

http://felvidek.ma/2016/12/a-szenteste-a-csalade/