Alulfinanszírozott az iskolaügy

Iskola-osztály.JPG

Ha az oktatás prioritás, akkor több pénzt kell rá áldozni – mondta Milan Ftáčník volt iskolaügyi miniszter az RTVS egyik műsorában. A volt tárcavezető szerint egymilliárd euró hiányzik az oktatási rendszerből.

Ftáčník szerint egymilliárd euróból be lehetne biztosítani a tankönyveket, olyan kutatócsoportok létrehozását, amelyek a speciális nevelési igényű gyermekek lehetőségeit segítenék elő és a pedagógusok bérére is jutna.

Szlovákia a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállama. Az OECD tagjai átlagosan a bruttó hazai termék (GDP) 5,2 százalékát fordítják oktatásra, Szlovákia csak a GDP 3,5 százalékát. A két százalék közötti különbség jelenleg egymilliárd eurót tesz ki. A volt miniszter szerint ez az összeg hiányzik az iskolaügyből. Kijelentését azzal indokolja, ha tényleg fontos Szlovákia számára az oktatás, akkor arra pénzt is kellene áldozni. A nevelésről és oktatásról szóló programjavaslat, amelyet a szaktárca most készít elő, Ftáčník szerint megfogalmazza majd azokat a célokat is, amelyekre az oktatást alapozni kellene. A célkitűzések meghatározása után lehet megtenni azokat a lépéseket, amelyeknek köszönhetően elérhetőek a kitűzött prioritások. A dokumentum a jelenleg érvényben lévő kötelező iskolalátogatás fogalma helyett a kötelező tankötelezettség kifejezést használja. A tankötelezettség az új dokumentum szerint a gyermek 5 éves korától 17 éves koráig tart majd. Ftáčník szerint van értelme annak, hogy csökkentik a korhatárt, hiszen az iskola előtti előkészítő évnek fontos szerepe van a tanulási folyamatban.

Juraj Draxler, a Smer-SD volt oktatási minisztere is kritizálja a dokumentumot. Szerinte az elkészített anyag túl általános, a dokumentumban megfogalmazott kifejezésekkel csak egyetérteni lehet, de kérdéses az intézkedések hatékonysága. Azt is felrója az anyaggal kapcsolatban, hogy a társadalmi vita ellenére sem az oktatás színvonalának emelésével, sem pedagógusok előmenetelének kérdésével nem foglalkozik a dokumentum.

A KDH volt oktatási minisztere, Martin Fronc úgy véli, az oktatás átalakítását a pedagógiai karokon kell kezdeni. Ez a probléma több generációs, nem lehet egyik napról a másikra megoldani – véli Fronc. A volt miniszter szerint a tanítónak tanácsadónak kellene lennie, a diák követhet el hibákat, azért van a pedagógus, hogy ezekre felhívja a figyelmet. A tanítónak olyan vezetőnek kell lennie, akire a tanulók hallgatnak. Fronc szerint a duális képzési rendszer kialakításában nem német vagy osztrák példákat kellene lemásolnia Szlovákiának, hanem a korábban jól működő rendszerhez kellene visszatérnie.

(SITA/Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2016/11/alulfinanszirozott-az-iskolaugy/