Amikor egy szobor felbolygatja a várost…

somorja-matyas.jpg

Somorján november 13-án leplezik le Mátyás király szobrát a városháza előtt. Legutóbb emiatt háborodtak fel a Somorjára betelepültek. S nem csak ők. Sajnos… – ezekkel a sorokkal kezdődik az az írás, amellyel Kovács Koppány reagált a samorincan.sk portálon megjelent hírre.

A somorjai szlovák nyelvű hírportálon, a samorincan.sk-n az alábbi sorok jelentek meg október 26-án: „A városi hivatal és a posta közötti kis zöldterületen Mátyás király szobra áll majd. Tegnap a városi Area dolgozói kiásták az alapokat, ma betonozzák. A város megerősítette, hogy az említett területre Mátyás királynak emelnek szobrot. Közelebbi információt viszont nem adtak. A város 2016-os évi költségvetésében található egy 8000 eurós, szobor állítására szóló tétel. A Šamorínčan megkérdezte a várost, zajlott-e nyilvános vagy szakmai megbeszélés a témáról, amelyben egyetértésre jutottak arra vonatkozóan, hogy az adott terület megfelel a szobor állítására, és zajlott-e egyetértéshez vezető társadalmi diskurzus Mátyás király szoboráról. Választ nem kaptunk.”

Talán mi magunk is feltesszük a kérdést, miért állít a város szobrot éppen Mátyás királynak?! Erre Kovács Koppánytól, az önkormányzat kulturális bizottságának elnökétől kaptunk magyarázatot: „Mátyás király 1466. november 9-én és 10-én vadászott a somorjai erdőkben és a városháza melletti épületben szállt meg. Ennek pontosan 550 éve.” A portálunkon megjelent írást egyébként az október 27-én tartott képviselő-testületi ülésen is felolvasta a helyi politikus, és szavai nagy visszhangot váltottak ki, szinte minden szlovákiai magyar média foglalkozott vele. Kovács Koppány kiemeli, hogy a város büszke múltjára.

„Fontosnak tartjuk, hogy a szlovák és magyar gyerekek is ismerjék és tiszteljék annak a városnak múltját, történelmét, ahol élnek. De hogyan várhatnánk el ezt a gyerekektől, ha az idetelepült szüleik sem tisztelik a várost és annak múltját? Hogyan fogják akkor a gyermekeik tisztelni a várost, milyen polgáraivá válnak majd?” – tette fel a kérdést a városi képviselő.
A szobrot egyébként azért állítják fel éppen 2016-ban, mert a kulturális bizottság ajánlása alapján az idei év Mátyás király éve. Ennek jegyében több programot is szerveztek a városban. Ennek az ünnepi évnek a csúcspontja lesz november 13-án a Mátyás-szobor leleplezése, melyet a híres győri szobrász, Lebó Ferenc készít. Kovács Koppány szerint: „Ennek a szobornak az összetartozást és az egymás iránti tiszteletet kell jelképeznie.”
A képviselő sorait így zárja: „Minden igaz szívű somorjainak büszkének kell lennie városára és annak történelmére. Ezért tisztelettel kérem a samorincan.sk főszerkesztőjét, próbálja meg ezt az eszmét népszerűsíteni, segítsen az ideköltözött polgároknak megismerni a helyet, ahol élnek. A szobor és a város elleni propaganda sértő a szobrot készítő művészre és a múltjukat tisztelő somorjaiakra nézve. Tanuljunk meg végre örülni a dolgoknak a városban, ne csak a negatívumokat és a bulvárt tartsuk szem előtt!”

Kovács Koppány írására Vladimír Gábor, a samorincan.sk főszerkesztője magyarul is reagált, és utólag lefordították magyarra a szoborállítás beharangozásáról szóló írást is. Kovács Koppány megszólalására reagálva beszédes, de kissé pejoratív címmel jelent meg: A Šamorínčan állásfoglalása egy városi képviselő kampányához. A cikkben ez is olvasható: „Kedves polgártársaim és Šamorínčan olvasók. Sokukkal találkozom a városban, vagy amikor egyedül megyek valahová, vagy amikor a három gyermekemmel sétálok. Úgy tűnik Önöknek, zavar engem az, hogy Önök itt laknak, vagy lélegeznek? A Šamorínčan oldalain nap mint nap a városunk életéről és az itt élő emberekről szóló híreket és történeteket közlök. Linka Tiborról, Slama Angelikáról, Juhász Tiborról, Nagy Jakabról, a vívókról, a focistákról vagy arról, hogy a Kaufland és a Billa legyen kétnyelvű. Úgy tűnik Önöknek, zavar engem az, hogy Önök lélegeznek?”

A főszerkesztő nehezményezi Kovács Koppány szavait. „Azt gondolom, hogy a képviselő úr úgy reagált a cikkre, hogy el sem olvasta, vagy nem értette meg. Kedves polgártársaim és Šamorínčan olvasók, meg szeretnék Önöktől kérdezni valamit. Olyan cikket írtam, amelyben ellene voltam annak, hogy a város szobrot állítson? Hogyan állítsuk meg ezt a mesterségesen keltett gyűlölethullámot? Kérem, akadályozzuk meg, hogy a somorjaiakat egymás ellen hergeljék.”

Ki-ki döntse el, melyik félnek van igaza. Az azonban tény, Somorja városában helye van Mátyás király szobrának.

A samorincan.sk-n megjelent hír után a közösségi hálón elindult egy vita, szükséges-e a városban szobrot emeltetni az igazságos királynak. Eleinte csak a feleslegesnek ítélt költségekről szóltak a kommentárok, arról, hogy a járdákat, utakat kellene inkább megjavítani. Szóba jött az is, hogy a polgárokat senki nem kérdezte meg, továbbá, hogy miért éppen a Fő utcán állítják fel a szobrot. A facebookon a cikkhez hozzászólókat megosztotta a szoborállítás terve, és bizony a magyar-szlovák békés együttélésnek nem éppen javára váló hozzászólásokat is találunk jócskán a kommentárok között. Az is tény, hogy a Pozsonyhoz közeli településekre egyre többen költöznek, és bár sokan sérelmezik a betelepülő jelzőt („prisťahovalec”), az őslakók ezeket az újonnan érkezett polgárokat igenis így hívják. Már csak azt várhatjuk el, mi, őslakosok itt, Pozsony árnyékában, hogy az új lakók elfogadják, nekünk is vannak igényeink és jogaink, nemcsak azoknak, akik az elmúlt tíz évben jöttek erre a területre lakni.

Tény az is, hogy egyelőre sem a város hivatalos honlapján, és sem másutt nem olvasható, hogy pontosan mikor és hogyan tervezik november 13-án, vasárnap a szobor leleplezését. Érezhetően zavar keletkezett és a jószándékú kezdeményezés körül egyre nagyobb a bizonytalanság.

Talán Mátyás király, az igazságos tanácsot tudna adni, mi a helyes megoldás ebben az ügyben.

http://felvidek.ma/2016/11/amikor-egy-szobor-felbolygatja-a-varost/