Az állam nem tervezi az ünnepnapok számának csökkentését

jogalkotás.jpg

A gazdasági minisztérium szerint nincs szükség az állami ünnepnapok számának csökkentésére. Két új emléknapot szeretne jóváhagyatni a parlamenttel Ján Budaj, ezek azonban nem lennének munkaszüneti napok.

A kormányprogramban nem szerepel az ünnepnapok számának csökkentése, s a vállalkozói környezet sem igényli azt – áll a gazdasági minisztérium közleményében.

Az ünnepnapok csökkentésének akkor lenne értelme, ha arra igény lenne energiatakarékossági szempontok miatt, vagy a vállalkozók javasolnák, illetve ha annak hatása lenne a GDP növekedésére. A gazdasági minisztérium közleménye szerint a szlovákiai munkavállalók így is több órát dolgoznak, mint az európai átlag. Az egyház is a vallási ünnepek eltörlése ellen emelt szót. A szakértők szerint az ünnepnapok száma a fizetésre van hatással, nem pedig a gazdasági teljesítményre. Ünnepnapokon sem áll le a termelés, csak a dolgozók több fizetést kapnak a pótlékok kifizetése miatt. Van olyan üzletág, amelynek az ünnepnapok csökkentése károkat okozna, ilyen például az idegenforgalom. A munkaszüneti napok eltörlése, vagy átütemezése hétfőre, illetőleg péntekre széleskörű párbeszédet igényelne. A párbeszéd eredménye pedig az is lehet, hogy az ünnepnapok eltörlése semmilyen eredményt nem hozna a gazdasági élet szempontjából – közölte a gazdasági minisztérium.

Ján Budaj bővítené az emléknapok számát

A környező országokban megünneplik a forradalom kitörésének napját, annak leverésére pedig a legtöbb országban emléknappal emlékeznek. Ezért Ján Budaj Szlovákiában két új emléknapot vezetne be. Ezek nem lennének munkaszüneti napok, de a hősi halált halt csehek és szlovákok megérdemlik, hogy így is emlékezzünk rájuk – indokolta javaslatát a politikus.

Ján Budaj, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselője augusztus 21-ét és június 21-ét nyilváníttatná emléknappá. Augusztus 21-én az 1968-as eseményekre emlékeznénk, amikor a Varsói Szerződés országainak hadseregei lerohanták Csehszlovákiát. Budaj felhívta a figyelmet arra, hogy a támadás következtében 135 csehszlovák állampolgár vesztette életét, később további 267 ember halt meg a szovjet megszállás következtében. Budaj kiemelte: negyedmillióan emigráltak az 1968-as események miatt politikai okokra hivatkozva, s ez az országnak óriási veszteséget jelentett. A másik emléknap június 21-e lenne, 1991-ben ezen a napon hagyta el az utolsó szovjet katona Csehszlovákiát. Az emléknap nem egyenlő az ünnepnappal, hiszen nem munkaszüneti nap. Az emléknap olyan napot jelöl, amely egy ország vagy egy nép életében kiemelt jelentőséggel bír és nem ünnepnap. Általában olyan történelmi győzelem vagy tragédia, illetve más nemzeti jelentőségű esemény, amely fordulatot hozott, amelyre az adott ország állampolgárai büszkék lehetnek, vagy amelyet gyászolnak.

http://felvidek.ma/2016/11/az-allam-nem-tervezi-az-unnepnapok-szamanak-c...