Az ellenzék a helyi képviselők viselkedését szabályozná…

jegyzet.jpg

A választókhoz a legközelebb a helyi önkormányzati képviselők állnak. Még a kisebb városokban is személyes ismeretség alapján választanak képviselőket és polgármestert a szavazók. A kormány és a parlamenti képviselők mégis az ő munkájukat nehezítik a leggyakrabban.

Gondoljunk csak az önkormányzatokra leosztott egyre több feladatkörre, amelyet el kell végezni, de többletforrást a települések az új feladatok elvégzésére nem kapnak.

Most nem a kormány, hanem az ellenzéki képviselők módosítanák az önkormányzatokról szóló törvényt. Ebben bevezetnék a helyi képviselők etikai kódexét, amelyet maga a testület fogadna el, és amelyben lefektetnék a viselkedési szabályokat. Véleményem szerint azonban a helyi képviselők nagyon jól tudják, hogyan kell viselkedniük. Már csak azért is, mert a kis közösségekben politizáló egyénektől az ígéretek és az esetleges bakik sokkal könnyebben számon kérhetők, mint az országos tisztségeket betöltő politikusok esetében. Azért is furcsa, hogy az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) tagjai kezdeményezik az ilyen változást, mert sokunk számára nem éppen ők a mintapolitikusok. Bárkinek joga van betekintést nyerni a testületi ülésekbe, ugyanis azok a hatályos törvények szerint nyilvánosak. Talán nem ártana, ha néha az OĽaNO bármely tagja elmenne egy-egy ilyen ülésre, hogy tájékozódjon, utána pedig kezdhetne sepregetni a saját háza táján.

Az Egyszerűek szerint meg kell adni a jogot mindenkinek, azaz a jogi és természetes személyeknek is, hogy javaslataikat elmondhassák. Egyébként ez most is így van, ugyanis a testületi ülések nyilvánosak és a programban kötelezően szerepel a lakossági észrevételeknek szentelt pont is, amikor bárki elmondhatja javaslatait. Hozzáteszem, a szóbeli megnyilvánuláson kívül ma is minden polgárnak joga van arra, hogy javaslatait írásban benyújtsa a hivataloknak. Ezeket a javaslatokat a bizottságok, majd a községi tanács, esetlegesen az egész képviselő-testület meg szokta vitatni.

Az önkormányzatok mellett létrehozott bizottságokra is kitérnek a javaslat készítői, de valószínűleg azok szerepét nem ismerik az új jogszabály előterjesztői, mert csak megerősítik a bizottságok feladatkörét. Ugyanis a bizottságoknak ma is tanácsadó, ellenőrző és kezdeményező, ha úgy tetszik ötletadó feladatuk van. Azt hangsúlyozzák az OĽaNO politikusai, hogy ezt meg kell erősíteni. Ugyanakkor nem árt elmondani, hogy a bizottsági tagok segíthetik az önkormányzat munkáját. A bizottságok feladatkörét egyébként a képviselő-testületek határozzák meg, így az településenként változhat.

Helyi képviselőként bevallom, nem értem az OĽaNO mostani javaslatát. Ettől ugyanis nem fognak jobban működni az önkormányzatok. A bizottságok, amennyiben megfelelő az összetételük, jól működnek, és erre ma is adott minden jogalapjuk. Ugyanakkor az ilyen bizottságok tanácsait, ha azok megalapozottak, a képviselők el szokták fogadni, s a polgármesterek is. Másrészt ne felejtsük el, jogi értelemben mindenért, ami az önkormányzatnál történik, a polgármester felelős.

http://felvidek.ma/2016/11/az-ellenzek-a-helyi-kepviselok-viselkedeset-s...