Az ICS is kampányol

Az MKP választási listáján több olyan fiatal is szerepel, aki az MKP Ifjúsági Csoportjának tagja, szerkesztőségünk Neszméri Tündét kereste meg kérdéseivel, aki az MKP listájának 135. helyén szerepel.

Te vagy az egyik legfiatalabb jelölt a listán. Szerinted mi az oka annak, hogy felkerültél a listára?

Az MKP az Ifjúsági Csoport tagjai közül senkit sem akart alanyi jogon felvenni a listájára, mondván, dolgozzunk meg érte. Ezért mindenki, aki az ICS tagja és a jelöltek között szerepel, a járási megmérettetésről jutott a listára. Ez Európában egyébként nem így működik, hiszen általában a pártok alanyi jogon adnak helyeket a jelöltlistájukon azoknak a fiataloknak, akik a pártstruktúrákban tevékenyen képviselik az ifjúságot. Én a szenci járásból lettem jelölt, ahol az Ifjúsági Csoport elnöke vagyok, az volt az érzésem, hogy főleg azok a fiatal küldöttek támogattak, akikkel együtt dolgozom. Azt viszont szeretném kiemelni, hogy járási szinten a fiatalokat támogatják.

Szerencsére többen is felfigyeltek arra, hogy szeretek az emberekkel dolgozni, meghallgatom mások baját, ez a tény az emberekben pozitív képet fest rólam. A politikusoknak az is dolguk lenne, hogy meghallgassák az embereket, hiszen csak tőlük lehet megtudni, mi mindenen kellene még változtatni ebben az országban, hogy az embereknek is jó legyen.

Az szerinted mekkora siker az ICS-nek, hogy a listán szereplők 10 százaléka fiatal?

A listán nem csak 10 százaléknyi a fiatal, hiszen kerültek a jelöltek közé olyan 35 évnél fiatalabb emberek is, akik nem tagjai a szervezetnek, egyébként én sikeresnek értékelem. Azért is, mert bár nem tartottam helyesnek, hogy alanyi jogon nem került fel az ICS tagjai közül senki a listára, megmutattuk, hogy igenis odavalók vagyunk, járásunkban szimpatizálnak velünk az emberek, látják, hogy ennek a generációnak is ott a helye, hiszen más a gondolkodásunk és segíteni akarjuk ezt a pártot abban, hogy sikeres legyen a jövőben is.

Az ICS jelenleg "az országot járja", és kampányol, vannak valamilyen visszajelzések a rendezvényekről?

Elég sok helyen megfordultam már a kampány során, és úgy érzem, az embereknek tetszik a fiatalos lendület, és az is, hogy másként próbáljuk megszólítani a választókat, mint ahogyan ezt eddig megszokhatták. Már a megyei kampány során is voltak megyék, ahol egy kisfilmmel segítettük a kampányt, logikus volt, hogy most is kell csinálni egyet. Aki eddig látta, azoknak nagyon tetszik, volt olyan polgármester, aki elkérte, hogy a saját falujában levetíthesse, mert ott még nem működik ICS, de szeretné megszólítani a fiatalokat.

Az egyik képviselőjelölt pedig a kampány kezdetén még negatívan állt hozzá ahhoz, hogy a fiatalok külön kampányt csináljanak, most pedig már hiányol minket, ha valahol nem vagyunk ott.

Mit gondolsz, hány fiatalt sikerül az ICS- kampánnyal rávenni arra, hogy elmenjen választani?

Bízom benne, hogy mindegyik fiatal elmegy szavazni. De ha a fiatalok olyan arányban vesznek részt a választásokon, mint az idősebb generáció, akkor sikeres volt a kampányunk, hiszen tudjuk, hogy a leginaktívabbak a fiatalok ezen a téren, a legaktívabbak pedig az idősebb generáció tagjai. Azt kellene elérnünk, hogy az első választók és a fiatalok tudatosítsák, rajtuk is múlik az ország sorsa. Az embereknek pedig azt kell tudatosítani, hogy a választások nem a politikusokról szólnak, pláne nem a politikusok jólétéről, hanem arról, hogy mindenkinek megvan a választási lehetősége, hogy kire bízza a sorsát. Ez a demokrácia lényege.

Azt tartom az egyik legnagyobb problémának, hogy a fiatalok úgy érzik, őket mindenből kihagyják, gondoljunk csak bele, amikor arról volt szó, hogy bevezetik a tandíjat, senki nem kérdezte meg a diákszervezeteket, önkormányzatokat, pedig biztosan volt véleményük. Az ICS a Diákhálózattal és a Magyar Ifjúsági Közösséggel kidolgozta javaslatait, Szigeti László pedig, mint államtitkár, meghallgatta és végiggondolta ezeket. Ez így rendben is van, de talán nem ártott volna, ha a kormány közvetlenül megkérdezte volna az egyetemistákat is. Nekünk szerencsénk volt, ott volt egy államtitkárunk, akiről tudtuk, hogy számíthatunk rá, de ha ő nem lett volna, akkor teljesen feleslegesen dolgoztuk volna ki javaslatainkat.

Ha már szóba kerültek az ifjúsági szervezetek, nem hagyhatjuk ki ezt a témakört sem. Az ICS-nek milyen a kapcsolata a Felvidéken és a Kárpát-medencében működő ifjúsági szervezetekkel?

Az ICS már megalakulása óta jó viszonyt alakított ki a Fidelitasszal és az Ifjúsági Demokrata Fórummal, vannak kapcsolataink a vajdasági és az erdélyi ifjúsági szervezetekkel is, tavaly részt vettek a táborunkban is. Nemrégiben felvettek minket a Magyar Ifjúsági Konferencia tagjai közé is, folynak tárgyalások európai ernyőszervezetekkel is a tagfelvételről. A hazai ifjúsági szervezetek közül kiemelném a Magyar Ifjúsági Közösséget, velük a legjobb az együttműködésünk.

Mit tervez az ICS a közeljövőre? Milyen rendezvények várhatóak?

Június 9-11. között szervezzük táborunkat, ahol főleg a felvidéki magyarságot érintő témákkal foglalkozunk majd. Szó esik a migráció és az asszimiláció következményeiről, a visegrádi országok választási rendszereiről, kiemelve a magyarországi és csehországi választások hatását, és foglalkozunk majd a környezetvédelemmel is. Vendégünk lesz Duka Zólyomi Árpád EP-képviselő is. Természetesen szórakozni is lehet majd, eljön hozzánk egy cigányzenekar és egy ír zenét játszó zenekar is, valamint megszervezzük az ICS-focikupát is. Mindenkit szeretettel várunk a Galánta melletti Kaskadyra, még lehet jelentkezni a 0903 938 913-as telefonszámon.

Térjünk még vissza a választásokhoz. Gondolom, beszéltetek már róla: milyen választási eredményt tartana az ICS sikernek?

Az MKP szempontjából mindenképpen az lenne a jó, ha a mostani választási ciklusban is lenne 20 képviselőnk a parlamentben. Ami azt jelenti, hogy több, mint tíz százalékot kellene elérnünk a választásokon. A fiatalok szempontjából az lenne a jó, ha valaki bekerülne a parlamentbe, de az csak akkor lehetséges, ha sok preferencia szavazatot sikerülne összegyűjteni valamelyikünknek. Hogy mennyire tartom ezt reálisnak, arról most inkább nem nyilatkozom, a pártra leadott szavazat 3 százaléka ugyanis rengeteg karikát jelent, ennyivel lehet ugyanis feljebb lépni a listán.

Sok sikert kívánunk az ICS-nek a működésben és a választásokon.

Erdélyi Júlia

Forrás:
Felvidék Ma, 2006. május 31.
http://felvidekma.bici.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=2143