Az Ifjú Szivek a kulturális tárca alárendeltje lesz

Ifjú szivek

Az Ifjú Szivek Táncszínház a Népes megszűnése után jött létre. Az együttes az évek során többször átalakult, profi színházként működik, fenntartója az állam. A táncszínház 2017. január 1-től a kulturális minisztériumhoz, annak is a kulturális örökségért felelős főosztályához kerül, amely Rigó Konrád államtitkár irányítása alatt dolgozik.

A táncszínház a harmincadik alárendelt intézménye lesz a kulturális tárcának.
„Az Ifjú Szivek nemzetközi viszonylatban is sikeres táncszínház, a kulturális minisztériumnál a helye. Itt megfelelő a szakmai környezet. Nem könnyű intézményeket államigazgatási szervek között mozgatni, ezért nagyon örülök, hogy a szeptemberben kitűzött célt, hogy a kormányhivataltól hozzánk kerüljön a táncszínház, ilyen gyorsan sikerült elérnünk”- mondta Rigó Konrád kulturális államtitkár.

A minisztérium jelenleg 29 intézmény fenntartója. Az Ifjú Szivek a szellemi kulturális örökségért és a hátrányos helyzetű csoportokért felelős szakosztályhoz tartozik majd, amely a műemlékvédelmi és a múzeumok, galériák és könyvtárak szakosztályával együtt alkotja a kulturális örökség főosztályát, Rigó Konrád államtitkárságának irányítása alatt. Olyan szervezetek felügyeletét látják el, mint a Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovák Nemzeti Galéria, vagy a Nemzeti Művelődési Központ – olvasható az államtitkárság által megfogalmazott nyilatkozatban.

Egy intézmény fenntartójának megváltoztatása ritka eljárás, az Ifjú Szivek Táncszínház esetében viszont szükséges. Úgy mint a Sľuk, a Szlovák Népművészeti Kollektíva, a Lúčnica vagy akár a Nová scéna színház, az Ifjú Szivek tevékenysége is a kulturális minisztériumnál biztosított hosszútávon – vélik az államtitkárság munkatársai. Rigó Konrád az átszervezést már korábban is prioritásnak nevezte. Arról azonban nem szólt, hogy mi történik akkor, ha az államtitkárság majd nem akarja az Ifjú Sziveket fenntartani, vajon visszakerül-e majd a kormányhivatalhoz, avagy profiból amatőr együttessé válik-e.

A Rigó Konrád által vezetett kulturális örökségért felelős főosztályon belül három szakosztály tevékenykedik: a kulturális örökség védelmével foglalkozó szakosztály, a múzeumok, galériák és könyvtárak osztálya, valamint a hátrányos helyzetű csoportokért felelős szakosztály. Az Ifjú Szivek a legutóbbihoz tartozik majd.

Az Ifjú Szivek Táncszínház (korábban Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes) a Népes táncegyüttes megszűnte után 1955-ben alakult. A csoport ma is magas szinten mutatja be a kárpát-medencei (elsősorban magyar) néptáncművészetet, színházi táncelőadások keretein belül a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt. A táncegyüttes koreografált előadásai színházi produkcióhoz hasonlíthatók. Tevékenysége kiterjed a múlt században gyűjtött archív tánc- és zenei felvételek dokumentálására, rendszerezésére és hozzáférhetővé tételére, valamint a néptáncoktatás megerősítésére.

A társulat székhelye és próbaterme Pozsonyban van, művészeti vezetőjük Hégli Dusan. Az együttes tavasszal sérelmezte, hogy szlovák állami intézményként nem került fel a magyar állam által támogatott kiemelt jelentőségű intézmények listájára. Ugyanakkor az Ifjú Szívek az egyetlen olyan magyar egyesület, amelyet a szlovák állam alanyi jogon támogat. A mostani átszervezés után a kulturális tárca biztosítja majd számára a megfelelő pénzforrásokat. A táncszínház profi együttesként működik, azaz táncosai honoráriumot kapnak, nem úgy, mint a többi magyar hagyományőrző egyesület tagjai, akik szabadidejüket áldozzák fel a tánckultúra népszerűsítésére.

http://felvidek.ma/2016/12/az-ifju-szivek-a-kulturalis-tarca-alarendeltj...