Bagoly mondja verébnek…

MKP-Berenyi-640x426.jpg

Berényi József a Magyar Közösség Pártjának elnöke mai sajtótájékoztatóján reagált a szombaton megjelent rágalmakra. A magyar nyelven írt szlovákiai napilap ugyanis azt sugallta címlapján, hogy Berényi József dönt a magyar állami támogatásokról.

A párt elnöke elmondta, a Magyar Állandó Értekezlet ülésein tesznek javaslatot a kiemelt jelentőségű intézményekre, de azt nem a MÁÉRT fogadja el, hanem a magyar állami szervek, mint ahogyan az összegről is a magyar kormányzat dönt. Nem a Magyar Közösség Pártja dönti tehát el, kik kerülnek be a nemzeti jelentőségű intézmények közé, és azok mennyi magyar állami pénzt kapnak.

Berényi József elmondta: sajnálja, hogy a választások előtt néhány héttel ilyen kérdésekkel kell foglalkoznia. De a lejárató kampányra mindenképpen reagálnia kell, hiszen az Új Szó megtéveszti az olvasókat. A nemzeti jelentőségű intézmények közé országos szinten tevékenységet kifejtő szervezetek kerültek. Köztük például a kassai Thália Színház és a komáromi Jókai Színház, amelyek az ország különböző részein is fellépnek.

A felvidéki nemzeti jelentőségű intézmények közé az MKP a következő szervezeteket javasolta felvenni: Csemadok, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Selye János Egyetem, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Fórum Kisebbségkutató Intézet, Jókai Színház, Thália Színház, Pro Civis Polgári Társulás, Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége, Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, Szövetség a Közös Célokért, Szlovákiai Magyar Írók Szövetsége. A 2015 év végén leadott listában azok a szervezetek szerepelnek, amelyek a 2016-os évben kapnak támogatást. Az MKP javasolta, hogy a következő intézményeket is vegyék fel a listára: Kulturális és Közművelődési Központ (a Református Egyház társulása), a kassai székhelyű Rovás Polgári Társulás, a Gazda Polgári Társulás, a Szőttes, a katolikusokat tömörítő Jópásztor Alapítvány és a Kortárs Magyar Galéria, amelyhez hasonló nincsen a Kárpát-medencében.

Berényi József hangsúlyozta, egyik szervezettel sem vették fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy a parlamenti választások kampányában támogassák a pártot. A Csemadok maga határozott így. Emlékeztetett a múltban is szerepeltek a Csemadok tisztségviselői az MKP listáján, sőt az elődpártok jelöltlistáin is. Soha nem volt ebből ilyen gond. A párt elnöke szerint a Most-Híd körül kialakult botrányok miatt kellett támadást indítani az MKP ellen, amit a Híd párthoz közeli lap szívesen megtett, hiszen annak újságírói közül többen összekapcsolódnak a Most-Híddal.

Berényi József szerint bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Sajnálja, hogy az az újságíró, aki a kormányhivatalban dolgozott, akkor, amikor az botrányoktól volt hangos, támadja őt alattomos módon. Hiszen akkoriban késtek a támogatások. Valamint az Új Szó százezer eurós támogatást nyert, miközben például a Szabad Újság mindössze 4000 eurót.

Berényi szerint a magyar sajtónak fontos szerepe van az identitás megőrzésben is. A párt elnöke utalt arra, hogy augusztus 20-án a napilap nem írt legnagyobb magyar ünnepünkről, az államalításról.

Neszméri Tünde
Forrás: szabadujsag.com