Egyre több helyre jut el a Betlehemi Békeláng

Betlehemi_Bekelang.JPG

Karácsony napjára közel 150 magyar településre jut el a béke lángja a Felvidéken a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek köszönhetően – tudtuk meg Juhász Szabó Csillától, az SZMCS kommunikációs csoportjának vezetőjétől.

Mivel a Betlehemi Békeláng mindenkié, a lángterjesztésbe évről-évre egyre többen kapcsolódnak be. A cserkészek azt hangsúlyozzák, hogy a láng terjesztése nem egyedüli kiváltságuk. A felvidéki békeláng-staféta december 11-én indult, a lángot egészen karácsonyig őrzik a cserkészek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a betlehemi Születés Templomából érkező lángot a cserkészszövetségek képviselői a bécsi lángátadó ünnepségen vették át december 10-én, majd másnap a Komáromban megrendezett felvidéki központi lángátadó ünnepségen adták át a környékbeli cserkészcsapatok képviselőinek, akik továbbvitték saját régiójukba – közölte a Juhász Szabó Csilla. Minden évben több és több településre jut el az SZMCS által a láng, idén ez a szám megközelíti a 150-et. A felvidéki cserkészek közvetítésével viszont nem csak Dél-Szlovákia településeire jut el, Kárpátaljára és Magyarországra is elvitték azt. A Betlehemi Békeláng eljutott egyebek között a Csemadok központjába, a nagyszombati érseki hivatalba, de a lángot átvették önkormányzatok, iskolák, egyházak, társadalmi szervezetek és civil egyesületek vezetői, képviselői is.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, ebben az évben hozták létre ezt a szimbólumot, és juttatta el először a békelángot Európába az osztrák állami közszolgálati televízió, majd a következő évektől kezdve a cserkészeket kérték fel társszervezőnek. „Hálásak lehetünk a Jóistennek, hogy egy háborútól mentes térségben élhetünk, és hiába olvassuk a hírekben, csak sejtésünk lehet róla, milyen lehet egy békétlen világban küzdeni az életünkért. Ezért is fontos, hogy a békeláng emlékeztessen bennünket az összefogásra és az összetartozásra, illetve, hogy próbáljunk meg egy kicsivel jobbak lenni önmagunknál. Örülünk, hogy mi, cserkészek lehetünk azok, akik ezt a jelzőfényt terjesztik” – mondta Gál Erik, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke.

http://felvidek.ma/2016/12/egyre-tobb-helyre-jut-el-a-betlehemi-bekelang...