Együttműködés az oktatásért

molino.JPG

Beszéljünk iskoláink jövőjéről címmel indított párbeszédet a Tandem, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a magyariskola.sk portál. A pozsonyi Duna utcai alapiskolában és gimnáziumban, majd a Csemadok pozsonyi székházában október 3-án megtartották az első beszélgetéseket.

A párbeszédet egy szlovák program alapján indították el – mondta el a fórum elején Urbán Péter, a Tandem munkatársa. A pozsonyi találkozón szülők, pedagógusok, ifjúsági szervezeti aktivisták és a sajtó munkatársai voltak jelen, de a szervezők úgy döntöttek, hogy a beszélgetésbe minden csoportot be kell vonni, így az újságírók is részeseivé váltak a programnak. A kérdés az volt, mit várunk el a jövő iskolájától. Vajon milyennek képzeljük el a 2041-es iskolarendszert? Egy tesztet is kitöltöttek a résztvevők, melyben arra keresték a választ a párbeszéd irányítói, hogy milyen lesz 25 év múlva világunk és benne az oktatás. A tanulókkal szintén arról beszélgettek, milyennek képzelik el a jövőt, milyen lesz 25 év múlva egy iskola.

A Beszéljünk iskoláink jövőjéről programot meghirdető szervezetek terve, hogy egy olyan szakmai anyag készüljön a beszélgetésekből, amely az oktatási szakértőknek is átadható, hogy ezzel hathatós segítséget nyújtsanak az oktatás színvonalának emeléséhez. A projekt a Chceme vedieť viac szlovák felmérés mintájára készült, de mivel annak szervezői nem mérték fel a magyar szülők, gyerekek, iskolabarátok igényeit, az idei évben a három civil kezdeményezés fogott hozzá a párbeszéd megszervezéséhez.

A programot a szlovák mozgalommal együttműködve szervezik meg. Az eredeti terv az volt, hogy öt helyszínre látogatnak el az idei évben, a tervek módosultak és nagy valószínűséggel december közepéig a pozsonyival együtt hat városban kutatják majd azt, milyen is lesz a jövő iskolája. Ami biztos, hogy október 21-én Rimaszombatban tartanak workshopot. Majd Dunaszerdahelyre, Komáromba, Nagykaposra és Szepsire vagy Rozsnyóra látogatnak el az aktivisták.

A tapasztalatokból még a jövő évi beíratás előtt elkészül egy szakmai anyag, amely előrevetíti, milyen elképzelései vannak a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak. Ahogy a pozsonyi fórumon elhangzott, egyet semmiképpen sem szabad elfelejteni: ennek a három csoportnak szorosan együtt kell működnie, anélkül nem lesz ideális az oktatás…

http://felvidek.ma/2016/10/egyuttmukodes-az-oktatasert/