Elégedetlenek a szenciek

A város szégyene ez a terület.jpg

A Pozsonyhoz közeli Szenc egyesek szerint egyre szépül. Persze nem biztos, hogy ezt így látják a város lakói is. Többször sérelmezik, elsősorban az őslakosok, hogy a régi polgárházak lebontását engedélyezték a hivatalok, amivel a régi városképet teljesen lerombolták. Sokszor panaszkodnak a lakosok a parkoló helyek hiányára és a közterületek rendezetlenségére is.
A poliklinika mögött található üres téren, ahol annak ellenére, hogy rendezetlen, autók parkolnak. Az orvosi rendelők környékén kevés az ingyenes parkolóhely. A város központjában található tömbházak lakói pedig szintén parkolásra használják ezt a területet. A lakosok szerint a terület szégyene a városnak.
Az önkormányzat ugyan többször vágatja a füvet a közterületeken, de vannak olyan terek, amelyeket csak havonta vagy még ritkábban tudnak lekaszálni. Ez a terület azonban magánkézben van.
A város vezetése többször figyelmezteti a magánterületek tulajdonosait, hogy tartsák rendben ingatlanjaikat. A szencieknek és a környékbelieknek ugyanakkor lennének megoldási javaslataik a ki nem használt területekre, többek között a poliklinika mögöttire is. Megkérdeztünk közülük néhányat.
Dömötör Attila: „Nem messze lakom a város központjától. Az orvosi rendelők mögötti terület mellett minden nap elhaladok. Elszomorít, hogy az autók itt parkolnak, holott a föld nem egyenes. Ha esik, minden sáros, az autók az utakra hordják a földet. Véleményem szerint a területen el kellene simítani a földet, és ingyenes parkolóhelyeket kellene létrehozni vagy egy teret, ahol rendezvényeket lehetne tartani. Búcsúsoknak vagy egy cirkusznak is megfelelő hely lehetne. Ha a terület rendezett lenne, a környéken
lakók is jobban odafigyelnének rá, hogy megmaradjon szépnek.”
Sticza Éva: „Ugyan nem szenci lakos vagyok, de gyakran járok a városba. Fiam, vagy férjem sokszor nem talál parkolóhelyet, napközben még a fizetős parkoló is megtelik. Ezért gyakran a poliklinika mögötti téren állunk meg, ha intézni kell valamit a városban. Annak idején azt pletykálták, azért hagyták üresen azt a
területet, mert ott fognak leszállni a helikopterek a betegekkel, ennek persze nem sok alapja volt. Azt viszont el tudnám képzelni, hogy egy parkot létesítsenek ott, és esetleg ennek szélén, az út
mentén parkolóhelyeket alakítsanak ki. Bár nem tudom, egyáltalán a városé-e az a telek.”
Takács Ildikó: „Minden alkalommal, amikor kinézek várakozás közben poliklinikáról, arra gondolok, hogy miért nem lehet itt egy szép park. Talán még orvoshoz is szívesebben menne az ember, ha az jutna eszébe, hogy az ablakon kitekintve egy szépen rendezett területet fog látni.”
Megkérdeztük Németh Gabriellát, Pozsony megye alelnökét, a városi képviselő- testület tagját is. Elmondta, a telket tavaly egy befektető megvette. Figyelmeztették, hogy a városrendezési terv
szerint zöldövezeti területről van szó, ennek következtében építkezési engedélyt a későbbiekben nem kaphat arra a területre. A telek egyébként nem a város, hanem a megye tulajdonában volt. Sajnos, nem tudni mi a célja a befektetőnek a földterülettel, de túl sok mozgástere nincsen. A város önkormányzata csupán figyelmeztetheti a tulajdonost, hogy tartsa rendben telkét.

Szabad Újság, 2013.09.18.