Ellenőrzik az iskolai reklámokat

egészségtelen élemiszer.jpg

Az egészségtelen ételek és italok nincsenek jó hatással a gyermekek szervezetére, ennek ellenére több ilyen élelmiszert népszerűsítő reklámot látni az iskolákban és a sportklubokban, derült ki a Szlovák Közegészségügyi Hivatal novemberi felméréséből.

Az oktatási minisztérium a felmérésre ellenőrzésekkel reagál. Ezekre azért van szükség, mert a 11-15 éves gyermekek közül minden hetedik túlsúllyal küzd. A minisztérium ellenőrizni fogja az iskolákban található reklámokat.

A higiénikusok 863 intézményt ellenőriztek, ezek 19 százalékában találtak olyan reklámot, amelyet nem tartanak odavalónak. Ezek elsősorban olyan plakátok és szórólapok voltak, amelyek magas cukor-, só- és zsírtartalmú készítményeket propagáltak. Nemcsak az intézmények folyosóin találkoztak ilyen reklámokkal, hanem a füzetek és taneszközök egy részén is.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal nem rótt ki pénzbírságot az iskolákra, mivel a törvények nem tiltják az ilyen reklámokat. A jogszabályok csak az alkohol, a dohányáru és a koffeintartalmú italok reklámját szabályozzák. Jelenleg tehát nincsen olyan jogszabály, amely megtiltaná, hogy olyan termékeket reklámozzanak, amelyek elhízáshoz vezethetnek. Martina Merková, a hivatal szóvivője szerint a gyermekek könnyen befolyásolhatók, és nagy eséllyel választják azokat az ételeket, amelyek egészségügyi kockázatot jelentő elhízáshoz vezetnek. Ugyan törvény nem tiltja az ilyen élelmiszerek reklámját, de az iskolák korlátozhatják ezek megjelenését – véli a szóvivő.

A minisztérium a felmérést az európai intézmények felhívására készítette. A gyermekkori elhízást megelőző cselekvési terv elkészítését segítik ezzel, amely a gyümölcs és a tej fogyasztását szeretné előtérbe helyezni az iskoláskorú gyermekeknél – írja a Pravda.

Egy általunk megkérdezett konyhavezető elmondta: több iskola csatlakozott a tejet és a gyümölcsöt népszerűsítő rendezvényekhez, felhívásokhoz. A gyerekek zöme ebédre burgonyaszirommal (chips-szel) és magas cukortartalmú üdítővel a kezében érkezik. Hiába kapják meg a gyümölcsöt minden nap, azt az étkezde előtt eldobva találják meg a szakácsnők. Az ő intézményükben nincs ilyen jellegű reklám, de amíg a szülők a gyerekeknek tízórai helyett kekszet és ropit adnak, ásványvíz helyett pedig üdítőt, addig az iskolai konyhák tehetetlenek. A jó szülői példa ebben az esetben is elengedhetetlen lenne – véli a konyhavezető, aki szerint ezzel a problémával azokon a találkozókon is foglalkoznak, amelyeket a beszállító cégek szerveznek a szakácsoknak és vezetőknek.

http://felvidek.ma/2017/01/ellenorzik-az-iskolai-reklamokat/