Esély a kisiskoláknak

Berenyi-Potapi-Stubi-640x427.jpg

A kisiskolák megmentésének lehetőségeiről is tárgyalt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelő államtitkár Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártjának elnökével és Jókai Tiborral, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökével. Az esetleges magyar állami beruházások is szóba kerültek a Komáromban tartott megbeszélésen, amelyen a város polgármestere, Stubendek László is jelen volt.

A megbeszélésen a magyar kisiskoláknak nyújtott támogatás gyakorlati kérdéseiről volt szó, arról, milyen módon segíthet a magyar állam. Még szlovák félről sem tisztázott teljesen a kérdés – nyilatkozta az államtitkár – ennek következtében több iskola feketén működik, hiszen a minimális osztálylétszámok az ötödik osztályban és a középiskolák első évfolyamában hatályba léptek, csak az alapiskolák első évfolyamban tolták ki hatályba lépését.

Berényi József tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón elmondta, az MKP nagyra értékeli Orbán Viktor ígéretét, hogy segítenek a magyar kisiskolák megmentésében. Szóba került a tárgyaláson az M4 nézhetősége is, a felvidéki magyarok ugyanis a közmédia negyedik csatornáját nem tudják nézni, bár néhány szolgáltató ígéretet tett, hogy felveszi a listájára az adót. A tárgyalások során felmerült a hadiárvák kárpótlásáról szóló törvény is, amely magyar állampolgársághoz köti a nyugdíj kiegészítés kifizetését. Az MKP javasolta az államtitkárnak, hogy törvény módosítsák, ugyanis a felvidéki magyarokat diszkriminálják, hiszen a magyar állampolgárság felvételével elveszítik a szlovákot. A párt kérte, hogy a kifizetést kössék inkább a Magyar Igazolványhoz.

Komárom polgármesterével is tárgyalt az államtitkár, szóba került a régió gazdasági fejlesztése, a városban 16 százalékos a munkanélküliek aránya, míg az országban 12 százalékos. Potápi szerint a két határváros csak együtt tud igazán fejlődni. Az államtitkár szerint a magyar iskolák megmentése a magyar családokon is múlik, ezért arra kért minden magyar szülőt, válassza gyermekének a magyar iskolát.

További részletek lapunk január 27-ei számában.

Szöveg és kép: Neszméri Tünde
Forrás: szabadujsag.com