Ezt kérném a Jézuskától Karácsonyra az országnak - egészségünk érdekében

Elmondhatnám csupán egy mondatban is: gazdagságot és békességet, de a problematika egy ország életében ettől összetettebb, nem a mesék világában élünk, sajnos.
De igen, elmondhatom egy mondatban, mit szeretnék, és részletezhetem is, csupa jó kívánságom lenne, ha Jézuska meghozhatná, olyan szociálisan és gazdaságilag virágzó államban szeretnék élni, ahol mindenki szabadon használhatja az anyanyelvét, ahol nem azzal a kéréssel hívnak fel az emberek, segítsünk megoldani, hogy magyarul tehessék le a helyi önkormányzat képviselői a képviselői esküt, mert a polgármester ezt annak ellenére, hogy jogunk van hozzá, nem akarja megengedni.
Azt kívánom az országnak, hogy ne legyenek az egészségügyben várólisták, hogy az egészségügyi rendszerünk annyira jó legyen, hogy kevesebb legyen a beteg, hogy az emberek tényleg a megelőzésre fektessék a hangsúlyt, de ehhez még nagyon sok mindennek meg kell változnia.
Azt szeretném, ha a híradások nem arról szólnának, hogy az állami egészségbiztosítónak - melynek több, mint az ország fele a biztosítottja - lassan lehúzhatja a redőnyt, mivel akkora a tartozása, de ha már ez a helyzet áll fenn, akkor azt szeretném, hogy a híradások arról -is-szóljanak, az állam az adósságot a betegek érdekében, és az egészségügyi ellátás zökkenőmentes ellátása érdekében, meg tudja oldani, illetve meg tudja oldani a kormány az állami kórházak tartozásainak kifizetését is. Igen, nyilván meg van erre a válasz, hogy de a gazdasági helyzet nem olyan, de erre részemről az a válasz, hogy ha ez így marad továbbra is, akkor az a gazdasági helyzeten nem javítani fog, hanem tovább rontani.
Az egyszerűség kedvéért - mivel példa nélkül semmi sem hiteles - tegyük fel, hogy egy és fél évet vár valaki egy térdműtétre, mert akkora a várólista, hogy a biztosítója azt hamarabb nem fizeti ki, az illetőnek már nagyon nagy szüksége lenne az operációra, mivel nem tud járni, ez az ember a műtétig betegszabadságon lesz, kisebb-nagyobb megszakításokkal, mivel nem tudja ellátni a feladatát, nem termel az országnak, de a táppénzt a szociális biztosító ki kell, hogy fizesse neki. Amíg nem találunk forrást arra, hogy ezeket a kérdéseket kezeljük, elmarad a gazdaság felemelkedése. Egyszerű matematika ez, csak a megoldás várat magára.
De kedves olvasó, tessék elhinni, az nem javít az egészségügy helyzetén, hogy az állam csökkenti a saját biztosítottjai után a járulékok kifizetését a biztosító felé, hiszen így a kiadási oldalon az egészségbiztosító csak úgy tudja megspórolni a veszteségből adódó mínuszt, ha kevesebb beavatkozást fizet ki, amivel ez a várólista csak tovább nő. Ördögi kör ez, kedves olvasó.
Megoldás van, a megemelt áfából az egészségügyi ellátás hatékonyabb biztosítása: az állam vállaljon nagyobb szerepet az egészségbiztosítók, főleg a saját - állami: Általános egészségbiztosító - hiányának csökkentésére, ugyanúgy vállaljon nagyobb szerepet az állami kórházak köztartozásainak csökkentésében, megszüntetésében. Igen: magyarosan szólva pénzügyi injekcióval hozza rendbe az egészségügyet, egyszer lenne rá szükség, aztán a pontos kifizetésekkel és megfelelő pénzügyi gazdálkodással az egészségügyben is helyre állna a rend. És az ország gazdaságilag is jobban teljesíthetne.