Felújítják a bősi vízi erőművet

A bősi vízi erőművet 1992-ben üzemelték be, azóta többször is javították a zsilipeket és az erőművet. A Vízgazdálkodási-építő Vállalat most bejelentette 144,5 millió euróból egyszeri beruházást hajtanak végre Bősön.

A mostani beruházás az erőművön megvalósított legnagyobb egyszeri beruházás lesz annak beüzemelése óta – derült ki a felújítás tervének bemutatóján, amelyet a szlovák Vízgazdálkodási-építő Vállalat (VVB) és az érintett minisztériumok képviselőinek részvételével tartottak kedden Pozsonyban – írja az MTI.

A beruházásnak a tervek szerint 2020-ra kell elkészülnie, a munkálatokat valószínűleg a jövő évben kezdik meg, előbb azonban még ki kell írni a közbeszerzési pályázatot. A felújítás a hajóforgalmat nem érinti. A beruházás összköltségének 85 százalékát, 123 millió eurót uniós forrásból, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretéből fedezik.
A felújítás hozzájárul a bősi vízi erőművön áthaladó vízi közlekedés intenzitásának növeléséhez, egyidejűleg annak biztonságát is növeli majd – mondta Daniel Kvočera, a szlovák Vízgazdálkodási-építő Vállalat vezérigazgatója. Úgy véli, a beruházás jelentősége messzemenően túlhaladja az ország határait, annak megvalósításával egy új korszak kezdődik a vízi erőmű életében.
Solymos László, környezetvédelmi miniszter, környezetvédelmi szempontból is stratégiai fontosságú létesítménynek nevezte a bősi vízi erőművet, a felújításról az MTI-nek azt mondta: azt leginkább az tette indokolttá, hogy a zsilipkamrák már az élettartamuk végéhez közelednek. Solymos szerint már korábban végre kellett volna hajtani a beruházást, de eddig sajnos nem volt rá pénz. A miniszter bízik benne, hogy a felújítási munkálatok a jövő évben elkezdődhetnek.

Érsek Árpád, szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési miniszter szerint folyamhajózási szempontból viszonylag kevéssé kihasznált a Duna szlovákiai szakasza és a felújítás ennek az állapotnak a megváltoztatásához is hozzájárulhat majd.
A bős-nagymarosi vízlépcső megépítéséről szóló szerződést 1977-ben írták alá az egykori Csehszlovákia és Magyarország képviselői. A megvalósítástól a magyar fél 1989-ben elállt. A bősi vízi erőmű építése ennek ellenére tovább folytatódott, azt 1992-ben helyezték üzembe. Az erőmű zsilipkamrái egyidejűleg 6 vízi jármű átengedésére képesek, azokon évente 15 ezer hajó halad át, amelyek mintegy 6 millió tonna árut, és több mint 285 ezer utast szállítanak.

(MTI/Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2016/11/felujitjak-a-bosi-vizi-eromuvet/