Fiatalos lista

via-nova-valasztas-640x452.jpg

Az MKP-nak megalakulása óta nem volt olyan fiatalos választási listája, mint a 2016. március 5-ére felállított jelöltlista – mondta Berényi József a párt elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Via Nova – ICs tagjai mutatták be programjukat és jelöltjeiket.

Berényi József a bemutató előtt örömét fejezte ki, hogy a pártot rendre 5 százalék fölött mérik a közvélemény kutató ügynökségek, de hozzá tette: nem a felméréseket, hanem a választásokat kell megnyerni, azaz elérni az 5 százalékos küszöböt.

Gubik László a szervezet elnöke elmondta, öt jelöltet indít az MKP választási listáján a szervezet, míg a további jelöltek a járási struktúráknak köszönhetően kerültek a listára, de tagjai a szervezetnek. A Magyar Közösség Pártjának listáján így 23 jelölt szerepel a Via Nova – ICS színeiben. Ők mind olyan fiatalok, akik akkor is kitartottak az MKP mellett, amikor nem volt divat a politizálás – fogalmazott a szervezet elnöke. A Via Nova – ICS két szlogennel indul, az egyik a Tettek útján, ez azokat a cselekedeteke jelöli, amelyekkel a jelöltek tesznek a közösségért, ilyen például a kétnyelvűsítés és a jótékonysági rendezvények, amelyekről videók is készülnek majd. A másik szlogen a Csatlakozz a jövőhöz.

A jelöltek a program kidolgozásakor figyelembe vették a párt célkitűzéseit, az attól nem tér el, csak néhány pontot részletesebben kidolgoztak. Elsősorban azokat a programpontokat, amelyek a fiatalok problémáira keresik a megoldást.

Cziprusz Zoltán szerint a Via Nova – ICS jelöltjei, az a 23 ember, aki a listán szerepel, erős csapat. Az MKP programjából kiindulva megalkotott vianovás program is a szülőföldön boldogulást és a leszakadó régiók fejlesztését szorgalmazza. Cziprusz szerint ehhez jó alapot szolgáltathat például egy startlakás program, hogy a fiatalok nem adósodjanak el évtizedekre. Az ICs programjában is megjelenik a családok támogatása, a gyermekvállalást ösztönző intézkedések. A munkaerőpiac igényeit és az oktatási szakirányokat is összhangba kell állítani – véli a Via Nova – ICs listavezetője.

Ilkó Zoltán kiemelte: sajnos nehéz a szülőföldön való boldogulás, ezért olyan programokra van szükség, amelyek segítik a szülőföldön maradást. A mi járásainkban nem csupán a mezőgazdasági termelés jelent értékeket, hanem szakrális és a kulturális emlékeink is, amelyekre építve fejleszthetjük a helyi turizmust.

A közösségépítéshez és a családalapításhoz erős gazdasági alapokra van szükségünk – mondta Varga Tibor. A Via Nova – ICS szerint három alappilléren nyugszik ennek megvalósítása: egyik az anyanyelvi oktatás és a tehetséggondozó programok megszervezése. A másik ilyen a pályaválasztási tanácsadás. A harmadik pedig az álláskeresés segítése. Nem szabad elfeledkezni az élethosszig tartó tanulásról sem. A szórványban nagy segítség lehet az anyanyelv megtartásában és ápolásában a vasárnapi iskolák megszervezése is.

Az oktatásunkat az állam részéről folyamatos támadások érik – véli Samu István. A magyar gyermekeket a szlovák iskolába irányító kampányok negatívan hatnak nemzet részünkre. Éppen ezért ki kell állnunk kisiskoláink mellett. Egy kisiskola nem csak a gyerekek nevelésében segíti a közösséget, de munkahelyet is biztosít a pedagógusoknak. Az iskoláknak önállóan gondolkodó fiatalokat kellene nevelnie. Oktatásunk problémáinak megoldására egy országos fórumot kellene létrehozni. A modern szakképzés visszaállítása is prioritása a Via Nova – ICS-nek.

Samu István szerint fontos lenne az iskolákban bevezetni az iskolaorvos-rendszert és kiépíteni a pszichológiai tanácsadást, ezzel sok problémát, amelyek az iskolákban merülnek fel, ki lehetne küszöbölni.

A sport is közösségépítő tevékenység – mondta Nagy Dávid. Emlékeztetett: néhány éve elindították a Felvidéki Labdarúgó Bajnokságot, amelybe tavaly már több mint 500 fiatal kapcsolódott be. Erre alapozva egy barátjával közösen megalapították a Felvidéki Labdarúgó Válogatottat is, ezeknek a kezdeményezéseknek identitást megőrző szerepük is van. Nagy Dávid jogászként az állampolgárságukért küzdő emberek jogait is védi. Véleménye szerint mindenki tisztában van a törvény hibáival, de annak módosításához egy erős érdekképviseletre lenne szükség. A nyelvi jogaink betartása is fontos a szervezet számára, nem szabad engednünk a megfélemlítésnek. Erősíteni kellene a felvidéki magyarság jogtudatát is.

Berényi József a programbemutató után sok sikert kívánt a fiataloknak, hiszen szerinte is szükséges a vérfrissítés a politikai életben. Véleménye szerint a kidolgozott program akár egy kormányprogram is lehet, és ő ezt a programot szívesen levezényelné akár miniszterelnökként is.

Neszméri Tünde

Kép: a szerző
Forrás: szabadujsag.com