Fico szerint amennyiben eladásra kerülne sor, tudni fognak róla

Fotó: TASR

A kormány nem tud arról, hogy az amerikai tulajdonos eladná a U.S. Steel-t – jelentette be Robert Fico, ugyanakkor elismerte, az állam nem tudná az eladást megakadályozni, hiszen a cég teljes egészében magántulajdonban van.

Az európai acélgyártók termékeit az olcsó, de rossz minőségi kínai acél kiszorítja a piacról, ezért több Európában működő acélgyártó jelezte, ha nem kap európai vagy hazai támogatást, veszélybe kerülhet a termelés. Évek óta ezzel a problémával küzd a kassai U.S. Steel is. Tavaly több hullámban került sor leépítésre, illetve a műszakok átszervezésére. Visszaestek a megrendelések, a vállalatnak pedig anyagi nehézségei támadtak.

Annak ellenére, hogy többször felmerült a kassai vállalat eladásának terve, a 2013-ban aláírt stratégiai partnerséget a U.S. Steel ezidáig nem sértette meg, s a kormányfő bízik abban, hogy nem vonul ki a cég, hiszen azzal nagyon sok ember munkáját veszélyeztetnék. Robert Fico meggyőződése, hogy az lenne a legjobb az ország szempontjából, ha az amerikai cég maradna. A U.S. Steel ígéretet tett, ha a vállalat eladása mellett döntenek, a kormány részt vehet majd az új befektető és az amerikai vállalat között zajló tárgyalásokon – adta hírül a TASR. Fico azt sem zárta ki, hogy ebben az esetben Szlovákia is részesedést vásárolhat a U.S. Steelben. A kormányt ezidáig nem tájékoztatták arról, hogy az acélgyárat eladnák.

(teraz.sk/Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2017/01/fico-szerint-amennyiben-eladasra-kerulne-sor-...