Győzött a Csali

A Csali Gyermek Néptáncegyüttes Táncok Vág-Garam közeléből című produkciója (fotó: MTI)

A felvidéki magyarok nagy figyelemmel kísérték a Fölszállott a páva döntőjét, ahol a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes bizonyíthatta, hogy régiónkban is nagyszerű táncosok vannak és néptánc kincsünket hűen őrzik a gyermekek is.

A Csali megnyerte kategóriáját, első lett a néptáncegyüttesek között. A döntőn Vág-Garam menti táncokat mutattak be, eredeti martosi viseletben. A Madocsai Imre és Nagy Myrtil által összeállított koreográfia elnyerte a zsűri tetszését, de a közönség is nagy üdvrivalgással üdvözölte a kis Csalit.

Ráadásként a Mackó-díjat is elnyerték az ügyes táncosok. A kitüntetést a Veresegyházi Medveotthon hozta létre egy határon túli csoport számára – mondta el a Novák Péter műsorvezető.

A produkciót a zsűri tagjai nagyra értékelték. A felvidéki Agócs Gergely szerint: „Ha van a magas művészetnek ellentét párja, és ha azt a hagyományos kultúra térfelén kell keresnünk, az, amit ott találunk, az semmiképpen sem lehet alacsony, csakis mély, mélységesen mély. Ti ennek a mélységnek a mély alapos ismeretével tudtátok magatokkal ragadni, elvarázsolni a közönséget és mindnyájunkat. Nemcsak az ismeret, hanem érzelmi elmélyülés is jellemezte mindhárom produkciótokat. Azt gondolom, hogy az nélkül nem lett volna ilyen szép és tartalmas, amit láttunk tőletek. Most a Vág-Garam közéről hoztatok táncokat. (…) Martos, Kéménd, Tardoskedd táncait mutattátok be, sallai verbunkot, kanásztáncot, csárdást, bukóst. Külön köszönöm, hogy ilyen szép régies duda-nótákat is kiválogattatok ennek a koreográfiának a kísérő zenéjéhez.”

Tímár Böske kiemelte: „A legnagyobb tudással sajátítottátok el ennek a vidéknek a táncát. Egy hagyományőrző együttes hangulatát ébresztette bennem, olyanokét, akik ebbe a kultúrába születtek bele és ezen nőnek fel. Nálatok a kicsik és a nagyok egyaránt ugyanazzal az alázattal és ugyanazzal a méltósággal adták elő ezeket a gyönyörű, számomra kedves táncokat. Nagyon megható volt.”

A zsűri elnöke, Sebő Ferenc is értékelte a Csali táncát: „Nekem az volt a nagy élmény abban a látványban, amit nyújtottatok, hogy az volt az érzésem, nem őrzitek, hanem élitek ezt a kultúrát. Azt hiszem, ez a helyes irány.”

A Duna TV által közvetített tehetségkutató műsor közönségdíját a dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttes nyerte el. A szóló és párostánc kategóriában Albert Csaba, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában Horváth Áron cimbalmos, énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Erdélyi Luca vehette át az egy-egy millió forintos nyereményt Gáspár Bencétől, az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok főosztályának vezetőjétől. Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjait adta át: a legjobb határon túli produkciónak járó 1 millió forintot Bálint Róbert pusztinai furulyás, a legjobb hazai nemzetiségi produkciónak járó 1 millió forintos különdíjat Makula Zoltán jászberényi szólótáncos érdemelte ki – írja az MTI.

http://felvidek.ma/2016/12/gyozott-a-csali/