Jubilált a Kapocs

Tizedik alkalommal szervezte meg a Via Nova ICS Kapocs Táborát. A eendezvény Felsőszeliben a fürdőben volt augusztus 29-e és szeptember 1-je között. A tábor az országos tanács (OT) ülésével kezdődött, ahol a polgári társulást érintő aktuális témákról tárgyaltak.
A tanács vendége volt Szigeti László, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke is. Köszöntő beszédében az utánpótlás-nevelés fontosságáról szólt. Az OT megválasztotta a testület elnökét is, Mészáros Attila személyében, alelnöke Ilkó Zoltán lett.
Augusztus 30-án Alsószeliben a táborozók megkoszorúzták a kitelepítettek emléktábláját. Seres Lajos polgármester röviden bemutatta a települést, múltját és jelenét. Elmondta, szerencsére a faluban a szlovákok és a magyarok békésen élnek együtt. Majd Neszméri Tünde, a Via Nova ICS alelnöke a kitelepítésekről tartott előadást, amelyben elsősorban az Alsószeli és Felsőszeli lakosságát érintő adatokat ismertetett. Majd Neszméri Ferenc mondta el emlékeit és szülei történetét a csehországi kényszermunkáról. A táborozók megtekintették a helyi millenniumi emlékművet is, melyet a bécsi döntés után avattak fel a helyiek, s a kilencvenes évek végén közadakozásból újítottak fel.
A megyei választások közeledtével Berényi József, az MKP elnöke, a Nagyszombati megye elnökjelöltje és Borsányi Gyula, Nyitra megyei képviselő a kerületi önkormányzati választásokra való felkészülésről beszéltek. Mind a ketten kiemelték, azért is fontos, hogy legyenek magyar képviselők a megyei önkormányzatokban, mert így fokozottabban oda tudnak figyelni a magyar tanítási nyelvű középiskolák helyzetére.
Borsányi Gyulától, aki Pered polgármestere is, többen érdeklődtek, hogy áll a község névváltozásának az ügye. 2012 márciusában sikeres népszavazáson döntöttek ugyanis a polgárok a Pered név használatáról szlovák nyelven is. Borsányi elmondta, sajnos semmi előrelépés nincs az ügyben, holott a belügyminisztériumnak minden kérelmet és iratot elküldtek, de még nem kaptak érdemi választ. A perediek viszont határozottak, és szükség esetén nemzetközi színtérre terelik az ügyet.
Samu István, a Via Nova–ICs elnökhelyettese gratulált a kezdeményezéshez és elszántsághoz a polgármester úrnak. Szombaton az alapító tagok beszélgettek a kezdetekről, az első Kapocs Tábor létrejöttéről. A visszaemlékezés egy kisfilm megtekintésével kezdődött, mely kizárólag a Kapocs Táborok történetét dolgozta fel. Petheő Attila, Hulkó Gábor, Horony Ákos és Neszméri Tünde:
mindannyian kiemelték, a közös cél – hogy végre legyen egy különálló ifjúsági szervezete a pártnak – baráti társasággá érlelte a csapatot. Hozzátették, több kezdeményezésre is építeni tudtak. Így akár a Magyar Ifjúsági Közösség, akár a később alakult Ifjúsági Fórum tagjaira is. Petheő Attila megköszönte Nagy Péter alapító elnök munkáját is, aki nem lehetett jelen a beszélgetésen. Az ő személye és tevékenysége nélkül ma nem lenne Via Nova ICS, hiszen mind a Kapocs Tábor, mind a szervezet neve az ő gondolata volt.
A Kapocs táborozói ellátogattak a deáki templomba is. Hajdú Irén bemutatta a templom történetét, építészeti jellegét, és büszkeséggel mondta el, hogy ebben a templomban találták meg a Halotti beszédet, a legkorábbi latin betűs, teljes magyar nyelvű szövegemlékünket. Kiemelte, abban a korban – a ma ismert források szerint – még nem volt szertartásos temetés, az csupán ezen a vidéken volt jellemző.
Nagy Richárd, a tábor főszervezője kérdésünkre elmondta, nagy öröm, hogy végre a Mátyusföldön volt a Kapocs Tábor. A program összeállításában fontos szempont volt, hogy e régiót is megismerjék az ország különböző pontjairól érkező fiatalok.

Szabad Újság, 2013.09.04.