Közösségi élmény, filmekkel

moziklub-640x425.jpg

A mai kor embere bármikor nézhet filmeket. A technika beköltözött az otthonokba; számítógépen, házimozin bármilyen filmet megnézhetünk. De a mozi egészen más! Közösségi élmény, hiszen sokan, egyszerre láthatják a legújabb alkotásokat. És ha az magyar nyelven szól, még identitást őrző, erősítő szerepe is van. Hiánypótló kezdeményezésként indult el tavaly késő ősszel a Felvidéki Magyar Moziklub.

„A Felvidéki Magyar Moziklubnak az ötlete ősszel fogalmazódott meg. Van Magyarországon egy nagyon lelkes társaság, a Mozgó Mozi kft. Ennek tulajdonosa úgy gondolta, a határon túl is érdemes lenne foglalkozni a magyar filmkultúrával. Úgy gondolták, ez fontos lenne azért is, mert a határon túli régiókban nagyon ritkán vetítetnek magyar nyelven filmeket” – fogadott Őry Péter, a Felvidéki Magyar Moziklub vezetője.

A Rákóczi Szövetségen keresztül jutottak el hozzá a Mozgó Mozi kft vezetői, Őry Péter ugyanis a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja. Először még nem tudták pontosan, milyen formában lehetne filmeket vetíteni, majd az októberi Önkormányzati Szabadegyetemen, amelyen több mint százötven polgármester és önkormányzati képviselő vett részt, felmerült a kérdés, lenne-e igény hasonló kezdeményezésre a Felvidéken. „Ekkor határoztuk el, hogy létrehozunk egy moziklubot, egy mozgalmat. Ennek megalapítása a budapesti Rákóczi Szövetség, a csallóközcsütörtöki székhelyű Pro Civis Polgári Társulás és a szintén budapesti Mozgó Mozi Kft. közös gondolkodásából valósult meg. Mivel az Önkormányzati Szabadegyetemen jelen lévő polgármesterek pozitívan értékelték az ötletet, elindítottuk a Felvidéki Magyar Moziklubot. Az első vetítés november tizenkilencedikén volt Csallóközcsütörtökben” – árulta el Őry Péter.

Egy napon, egy helyszínen vetítenek. „Havi három helyszínt tudunk megszervezni. A délelőtti vetítések teltházasak voltak, ezen az óvodás korosztálynak vetítünk. Általában a Bogyó és Babócát, ami nagyon népszerű a gyermekek körében. A helyi iskolákkal, pedagógusokkal, de az önkormányzattal is egyeztetve délután vagy egy ismeretterjesztő film, vagy egy ifjúsági film kerül a nézők elé. Például Fekete István ifjúsági regényének filmadaptációja, a Tüskevár, de nem a fekete-fehér verzió, hanem a nemrégiben forgatott új, modern változat. Vetítettük már a Kék bolygót is, amely háromdimenziós film, tehát a kor legújabb elvárásainak is megfelel. Esténként egy felnőtteknek szóló film kerül vetítésre. Az alapján, hogy mik a helyi szervezők igényei” – tudtuk meg a moziklub vezetőjétől. Kiderült, a kínálat széles, minden magyar rendezésű film elérhető. Megtalálható a listán többek között az Argó, a Swing. A kínálat folyamatosan bővült, egyebek mellett a Liza, a rókatündérrel, a Drága Elzával, és a Kassai Lajos által forgatott Lovasíjász című filmekkel. „Ahhoz próbálunk igazodni, amit a helyi közeg igényel, kér. Tehát, ha igény van rá, akkor a Saul fiát is tudjuk vetíteni. Ennek ugyan van egy szlovákiai forgalmazója, de igény esetén elhozzuk a filmet” – ígérte meg Őry Péter, akitől azt is megtudtuk, hogy a legmodernebb technikával dolgoznak. „Bármely plázában található mozi kép- és hangminőségével vetekszünk, ugyanazt tudjuk elhozni a nézőknek. Egy hét és fél méter széles, négy méter magas vászon áll a rendelkezésünkre” – tette hozzá. A Mozgó Mozi Kft hozza minden egyes alkalommal a technikát, amelyet a rendezvény előtt összeraknak, utána szétszednek. Az egész munka nagyjából kétszer két és fél óra. Eddig hat helyszínen volt Moziklub. Csallóközcsütörtök után jártak már Ógyallán, Szímőn, Nyárasdon, Gellén és Ekecsen. „Több mint kétezer néző volt kíváncsi a filmek valamelyikére. Nagyon fontos elmondani, hogy a nézők részére ingyenes a rendezvény, nincs belépődíj. Köszönhető ez a támogatóinknak, hiszen az utaztatás és a bérletek is pénzbe kerülnek, de a település és a nézők nem fizetnek” – nyilatkozta Őry Péter.

A filmvetítések folytatódnak. A szervezők Gútára, Izsára, Érsekújvárba, Csilzradványba, Bősre és Alistálra készülnek. „Tudatosítanunk kell, hogy a mai világban a mozizás, mint közösségi élmény eltűnt a településekről. Az ötvenes és hatvanas években több településen működött mozi, sajnos ezek megszűntek. Ma pedig mindenki otthon nézi a filmeket. Aki ellátogat a vetítések valamelyikére, olyan élményben lesz része, mintha profi moziba látogatna. Ezt erősítjük azzal is, hogy többek között pattogatott kukorica árusokat is megszólítunk, hogy az élmény még erősebb legyen. Ezek az alkalmak kellemes közösségi élményt nyújthatnak, ezért közösségépítő jellegük is van a rendezvényeknek, de magyar identitásukban is erősödhetnek az emberek. A visszhangok nagyon jók. Tény, hogy egyelőre még csak a nyugat-szlovákiai régióban szervezünk vetítéseket, a Dunaszerdahelyi, az Érsekújvári, a Komáromi és a Galántai járásokban, de a célunk, hogy az idei év második felében kelet felé is elinduljunk. Évi harminchat vetítést szervezhetünk, ezért nem tudunk minden településre eljutni, de szeretnénk minél több régiót elérni. Egyedi kezdeményezésről van szó, amelynek egyik lényege a közösségépítés” – mondta a Felvidéki Magyar Moziklub vezetője.

Alig néhány hónapja indult el a kezdeményezés, de van mire büszkének lenniük. Hat helyszínen, több mint kétezer embert mozgattak meg. Őry Péter elárulta, büszkék rá, hogy a magyar köztévé által sugárzott Maradj talpon! című népszerű vetélkedőben elhangozott ez a kérdés is: A szlovákiai magyarság kulturális életét felpezsdítő filmes kezdeményezés. „A hölgy, gondolkodás nélkül rávágta a helyes választ” – búcsúzott Őry Péter.

Neszméri Tünde

Kép: archívum

(Megjelent a Szabad Újság február 3-i számában.)