Kósza szél

ESZPÉ kép.jpg

Felvidéki zenészek emlékeznek Szécsi Pálra

Szécsi Pál Zsapka Attila gyermekkori kedvelt sztárja és egyben édesanyja kedvenc énekese volt. Ennek köszönhetően sokáig mást nem is hallgatott a család, csak az ő lemezeit. Ezek aztán tudat alatt is beivódtak a lelkébe, annak ellenére, hogy a későbbiek során hosszú ideig nem nagyon hallgatta Szécsi Pál dalait, majd ismét előtérbe kerültek.

„Pár évvel ezelőtt jutott eszembe, hogy most már talán elég öreg vagyok ahhoz, hogy megpróbáljak egy nosztalgiaműsort összehozni” – vallott az alapölet megszületéséről Zsapka Attila, aki elsősorban a Kor-Zár alapítójaként, megzenésített versek énekeseként ismert. „Kiválogattam a dalokat, melyeket nagyon szeretek, majd kerestem hozzá zenészeket, ha már csináljuk, akkor legyen profi hangzása. Így sikerült egy nagyon jó zenekart összehozni. Van egy nagyzenekari felállás, velük teljesen élőben játszunk. A dobon Kovács László játszik, Emmer Péter a gitáros. A Kor-Zárból Fujas Andrej a basszusgitáros, Sipos Dávid szaxofonon játszik. Farnbauer Péter később csatlakozott a csapathoz, ő a billentyűs és Korpás Évivel énekeljük Szécsi Pál dalait, illetve olyan számokat is, melyeket ugyan nem ő énekelt, de neki íródtak. Elő szoktuk adni Domján Edit Köszönet mindenért című slágerét is. Amolyan visszaemlékezős a műsor, beszélünk is Szécsi Pálról és közben énekeljük a slágereit, közelebb hozva őket a közönséghez” – emlékszik vissza a kezdetekre Zsapka Attila.
Kérdésünkre azt is elárulta, hogy az októberben megjelent cédén szűkített csapattal dolgoztak együtt. „Farnbauer Péter készített zenei alapokat, azokra énekelünk. A csapat tagjai Farnbauer Péter, Sipos Dávid, Korpás Évi és jómagam. Így állt össze az ESZPÉ zenekar.”
A lemezen 17 ismerős dal csendül fel. „A Kósza szél a címadó dal, a Gedeon bácsi pedig talán ma is minden nosztalgiabulin elhangzik, nagyon népszerű sláger, ezek kihagyhatatlanok. Vannak kevésbé ismert dalok is, melyeket elénekeltünk, úgy éreztük, illenek a lemez tematikájába és ezért nem hiányozhatnak. Ilyen a Zenészballada, ez az első dal a lemezen és a koncerteket is ezzel kezdjük, mert Szécsi Pálról íródott. Rengeteg ismert slágert énekelünk, melyek a lemezen is megtalálhatók.”
Az ESZPÉ elsősorban a Felvidéken koncertezik, bár voltak már fellépéseik Magyarországon is. „Inkább a Felvidéken próbáljuk bemutatni Szécsi Pál művészetét. Nem feldolgoztuk a dalokat, hanem arra törekedtük, hogy azt a hangzásvilágot hozzuk vissza, amelyek a bakelitekről és annak idején a koncerteken szólhattak. Próbáltuk autentikusra venni a figurát. Vannak, akik ezt nehezményezték, mert azt várták, hogy hozzáteszünk valamit a mai korból, a mi világunkból. De mi az eredetire törekedtünk. Ebben egyeztünk meg a zenésztársakkal is. Van némelyikben persze némi módosítás, de nem olyan jelentős, hogy észrevehető lenne.” Zsapka Attila szerint ez a műsor inkább a középkorosztálynak és az idősebbeknek szól, de ők nagyon szeretik. „Szécsi Pál hangját nagyon szerettem, elég ritka az övéhez hasonlítható hang a magyar könnyűzenében, azóta sincs ilyen bársonyos bariton hangú énekes Magyarországon. Nekem nagyon tetszettek a szövegei, szerette az olasz zenei világot, a romantikus hangzást. Mélyreható szövegei is voltak, kitűnik belőle az a kettőség, ami az életét is jellemezte és talán a vesztét is okozta. Annak idején egyszerre volt ünnepelt sztár, a nők bálványa és visszahúzódó srác, aki mindenféle pszichés problémákkal küzdött, ezek visszaköszönnek a dalokból is. Nem egyszerű slágerek, el is lehet rajtuk gondolkodni, sőt, időnként meg is borzongunk.”
Zsapka Attila kérésére a zenészek egyből igent mondtak, így állt össze a csapat. Farnbauer Péter a szlovákiai magyar zenei élet egyik kulcsfontosságú egyénisége, a szlovák könnyűzene élvonalában is elismert művész. Billentyűs hangszereken, gitáron és basszusgitáron egyaránt kitűnően játszik. Tulajdonosa és működtetője a komáromi FAMBI STÚDIÓ-nak, amely többek között a közismert Ghymes együttes állandó műhelye. Több mint 100 CD anyaga készült el ott az elmúlt 13 évben – mondta el zenésztársáról Zsapka Attila. Sipos Dávid is közismert zenész körökben.
Szerepelt Pély Barna és Romhányi Áron funky műsorában és tagja volt Gönczi Gábor zenekarának. A Cunami Fusion Band nevű együttessel 2011-ben megnyerték a budapesti A38-as hajó zenei versenyének jazzkategóriáját. Szerepelt az Alma Art P. T. műsoraiban, és Čerňánsky Rudolf Čeku lemezein. Tagja a Kor-Zár együttesnek és Korpás Éva világzenei együttesének. Korpás Éva tizennégy éven át a Tükrös együttes énekese volt, akikkel hat lemezt készített. 2005-ben Balogh Kálmán cimbalomművésszel, 2009-ben Berecz Andrással készített közös albumot. Az autentikus népzene mellett a világzene is foglalkoztatja. Több albuma megjelent: Csalogató, Szerelem, szerelem, Szól a kakas, szól, Fecském, s a legutóbbi A pozsonyi sétatéren címmel. A 2012-ben Malek Andreával készített közös albumon gyermekverseket énekel.

http://felvidek.ma/wp-content/uploads/2012/02/fm_22.pdf