Krúdy Gyula - Szent Margit

DSCF5428.jpg

Aki szereti és ismeri Krúdy stílusát, az bizonyára nem csalódik akkor sem, ha kézbe veszi a Szent Margitot, igaz a többi témájától kicsit eltérő a mondanivalója, de ugyanolyan regényes, és ugyanúgy leköti az ember fantáziáját, hiszen egy új titokra derít fényt.

Szent Margit szigetén játszódik a mű, melynek központi figurája egy naiv kislány, aki betegsége miatt van a szigeten édesanyjával, míg apja katonáskodik és nővérei a városban élvezik az életet.
Máriási Ilona gyakran jár ki a kolostor romjaihoz, ahol egyszer kincsre bukkan, és ezzel megmenti a családja becsületét, hiszen az adósságokat vissza lehet vele fizetni. A boldogság azonban elkerüli őket, mert az édesapja meghal. Ilona elhatározza, hogy a talált úton, amely a romos zárdából vezet egy másik kolostorba, elindul a vallás útján. A legenda szerint Szent Margit lelke visszajár, és ő vezeti el Ilonát az apácákhoz, de ő mutatta meg neki az utat a kincshez is, amivel megmenthette családját. Ilonának mindenben segítsége is van egy cigány vajda lánya és a nádor felesége. A cigánylány kíséri őt a talált alagúton a kolostorba, ő hozza a hírt az édesanyának, hogy a lánya egészben megtért és a hitet fogja szolgálni. Erős kapocs fűzte össze őket, a rossz hírt, hogy Máriási meghalt, is a cigánylánynak kellett közölni Ilonával.

Neszméri Tünde, Felvidék Ma, 2006.01.23.