Ma Beiratkozási Körút Szencen

Ma Szencen ténylegesen is elkezdődik a Beiratkozási Körút, melynek lényegét talán nem kell ecsetelnem, hiszen tudjuk iskoláink nélkül elveszünk, ezért tartjuk az ICS-ben/tarom magam is fontosnak azt, hogy végigjárjuk azokat az iskolákat, akinek segíteni tudunk azzal, ha egy-egy programmal felhívjuk a figyelmet a magyar iskolákra.
Ma régi iskolámba látogatok. A Beiratkozási Körút a Szenczi Molnár Albert Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában évek óta az adventi vásárral együtt kerül megszervezésre. A vásáron a gyerekek által készített kedves karácsonyi díszek, képeslapok vásárolhatók meg.
De nem is erről akartam írni, a Beiratkozási Körút alkalmával többször volt lehetőségünk elmondani, miért jó az anyanyelvű oktatás, de azt még sehol sem mondtam el, miért volt jó Szencre járni iskolába. Dunaújfalusi lakosként arra nem volt lehetőségünk, hogy otthon járjunk iskolába testvéreimmel, ezért anyukám egy nagyon jó döntést meghozva a szenci magyar iskolába íratott minket, próbálták őt meggyőzni olyan nevetséges érvekkel, hogy szegény gyerekeknek majd utazniuk kell stb. Nos én itt most kijelentem, egyáltalán nem bántam meg, hogy utaznom kellett, sőt. később már jó nagy bulinak tartottam az utazást.
A szenci magyar iskolában olyan pedagógusok tanítottak minket, akiknek nem csak az anyag átadása volt fontos, törődtek velünk, ismerték a családunkat, ezét azt is mondhatjuk az egész iskola egy nagy család volt. Itt tanultam meg az olvasás szeretetét, a múltunk tiszteletét, és itt neveltek arra mindenkor tiszteljem embertársaimat. Szerettem ebbe az iskolába járni, és nagyon büszke vagyok arra, hogy a szenci alapiskola később felvehette nagy tudósunk, zsoltárfordítónk nevét, Szenczi Molnár Albertről mindig azt képzeltem, hogy abban az osztályban tanult mint én, amiről később megtudtam, hogy nem lehetséges, de a gyermeki fantázia ezt megengedte nekem,és büszke voltam, hogy itt tanulhatok.
Azt remélem, az iskola egyszer visszanyeri azt a régi fényét, hogy nem csupán egy osztálynyi magyar gyereket íratnak be az első osztályba, hanem 2-3 osztálynyi gyermek kezdheti meg itt a tanulmányokat. Remélem, nem álom marad.