Magyar lány lett Szlovákia diákszemélyisége

Prof. Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke átadja az elismerést Németh Veronikának (fotó: sav.sk)

A Szlovákia diákszemélyisége 2015/16 díjra több felvidéki magyar diákot is jelöltek. A verseny lényege, hogy felhívja a figyelmet az egyetemeken tanuló tehetséges diákokra, sikereikre, ezzel is motiválva diáktársaikat a jobb eredmények elérésére.

A kitüntetéseket december 14-én adták át a pozsonyi Pálffy-palotában. A tizenkettedik alkalommal megszervezett szavazáson tizenkét kategóriában lehetett szavazni. Már a jelöléseket is megtiszteltetésnek veszik a diákok. A fiatalokat az anyaegyetemük jelölheti a kitüntetésre.

Az idei évben három magyar érintett is volt. A magyar jelölteknek három kategóriában szurkolhattunk. Földváry Veronikát az építészeti, Moravský Lászlót matematika-fizika kategóriában, Németh Veronikát pedig a természettudományok és kémia kategóriában jelölték. A sárosfai Földváry Veronikáról korábban mi is írtunk. Földváry Veronika megnyerte saját kategóriáját.

A szakmai zsűri a természettudomány és kémia kategóriában Németh Veronikát találta a legjobbnak, valamint ebben az évben ő lett az év diákszemélyisége is.

Németh Veronika érsekújvári, a Szlovák Műszaki Egyetem doktorandusz hallgatójaként nyerte el az év diákszemélyisége elismerést. Makromolekuláris kémia – genetika szakon végzett 2011-ben a brünni Masaryk Egyetemen, majd ugyanott kórházban dolgozott, gyógyszerkutatásokat végzett. 2014-től a Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Intézetének munkatársa, doktorandusz.

A Szlovákia diákszemélyisége versenyt a Junior Chamber International – Slovakia szervezi, a Szlovák Rektori Konferencia és a Szlovák Tudományos Akadémia támogatásával. A verseny fővédnöke a Szlovák Köztársaság államfője. A tizenkét kategória győztesét 79 diákból választotta ki a szakmai zsűri, a közönségszavazáson a három legtöbb szavazatot elért diákot jutalmazták. A legtöbb szavazatot kapott Bc. Michal Štens és Ing. Jozef Lukáč közönségdíjas lett, Mgr. Kristína Lukáčová, PhD pedig a JCI Slovensko díját kapta.

http://felvidek.ma/2016/12/magyar-lany-lett-szlovakia-diakszemelyisege/