Meg kell teremteni a migránsok visszatérésének lehetőségét

December 15-én tartották meg az uniós országok állam- és kormányfőinek találkozóját. Az uniós tagországok vezetőinek találkozója után a visegrádi országok kormányfői ismét hangsúlyozták egységes politikájukat a migránskvóták kapcsán.

Az állam- és kormányfők megerősítették elkötelezettségüket az EU-Törökország migrációs megállapodás teljes körű végrehajtása mellett, a nyugat-balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országokat pedig további támogatásukról biztosították.

Az uniós tagországok vezetői a tanácsülésen elfogadott, a migrációval foglalkozó zárónyilatkozatukban pozitívan értékelték, hogy Görögország már megtette az első lépéseket az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodásban rögzítettek végrehajtását illetően, ugyanakkor felszólították a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a közös cselekvési terv megvalósítását – olvasható az MTI jelentésében.

Kiemelték az illegális migráció és annak kiváltó okainak kezelését célzó együttműködés fontosságát, amely elsősorban a Földközi-tenger középső medencéjét érintő migrációs beáramlást hivatott csökkenteni. További részletek kidolgozását javasolták a migráció összefüggésében indított partnerségi program öt – Niger, Mali, Nigéria, Etiópia, Szenegál – afrikai országával és arra szólították fel a tagállamokat, hogy fokozzák elkötelezettségüket a migrációs beáramlás megfékezése érdekében és javítsák a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésének arányát.

Megállapodtak, hogy meg kell erősíteni a líbiai parti őrség munkájának támogatását, többek között a Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti uniós flotta mandátumának kiszélesítésével a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében. Ezzel párhuzamosan meg kell teremteni a migránsok önkéntes visszatérésének lehetőségét, ezzel is csökkentve a veszélyes tengeri utat választók számát. Emlékeztettek az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) és az uniós határ- és parti őrség további támogatására, amely az ügynökségek stabil és fenntartható munkáját biztosítja.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy ébernek kell maradni a migrációs útvonalakon fekvő országok tekintetében, hogy az unió képes legyen gyorsan reagálni az esetleges fejleményekre.

Az állam- és kormányfők zárónyilatkozatukban a felelősség és a szolidaritás elvének hatékony alkalmazását hangsúlyozták és elismerték a közös európai menekültügyi rendszer előremutató erőfeszítéseit. Arra szólították fel a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az áthelyezés mechanizmusának végrehajtása terén, különösen a kísérő nélkül érkezett kiskorúak és a nemzetközi védelemre jogosult menekültek áttelepítése tekintetében. Ugyanakkor sürgették, hogy a tanács jusson egyetértésre az EU menekültpolitikáját illetően a következő uniós elnökség féléves mandátuma alatt. Az elnökséget Szlovákiától Málta veszi át januárban.

A szöveg megjegyzi, az átvételi mechanizmus nem vonatkozik Magyarországra és Szlovákiára az ügyben folyó bírósági eljárás lezárultáig, valamint Lengyelországra, amely a felperesek oldalán avatkozott be az eljárásba.

Robert Fico miniszterelnök a találkozó végén köszönetet mondott azoknak, akik a szlovák elnökségen dolgoztak. Az elmúlt fél év tevékenységét Fico pozitívan értékelte – írja a teraz.sk.

Egységes a visegrádi csoport

Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország továbbra is egységes abban, hogy tagállamait senki nem kényszerítheti migránsok befogadására – jelentette ki az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója után Robert Fico szlovák miniszterelnök, írja az MTI a TASR közszolgálati hírügynökségre hivatkozva.

„A helyzet az, hogy a kötelező kvótákról egyforma a nézetünk, s kitartunk mellette” – mondta az éjjel befejeződött csúcstalálkozó után Robert Fico.

„A hatékony szolidaritás pontosan arról szól, hogy senki sem kényszeríthet minket arra, hogy valakit is befogadjunk. Ebben teljesen egyforma a nézetünk a visegrádi négyeken belül” – mondta a szlovák miniszterelnök, aki szerint a javaslat alapján a tagállamok kezében lesz a döntés, hogy milyen módon vállalnak szolidaritást a migránsválság rendezésében.

A rugalmas szolidaritásként is emlegetett koncepcióról beszélve Robert Fico azt mondta, hogy kezd támogatásra lelni az unióban, de az elképzelés jövője már nem Szlovákia kezében van, tekintve, hogy decemberben lejár az ország soros uniós elnöksége – írja a Magyar Távirati Iroda. Fico a teraz.sk hírportál szerint arra is utalt beszédében, hogy hasonló javaslattal állna elő. A szlovák kormányfő elégedett, hogy a javaslat bekerült a végső nyilatkozatba.
Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei – minősített többséggel, Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia ellenszavazata, illetve Finnország tartózkodása mellett – 2015 szeptemberében hagyták jóvá azt a tervet, amelynek alapján az uniós tagországok között elosztanának 120 ezer menedékkérőt. A döntéssel szemben tavaly decemberben Szlovákia és Magyarország is keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz. Ezek ügyében még nem született döntés, a legutóbbi információk szerint a szlovák keresetben jövő nyárra várható ítélet.

(MTI/teraz.sk/Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2016/12/meg-kell-teremteni-a-migransok-visszateresene...