Még nem emeltek vádat

Lapunk múlt heti számában beszámoltunk róla, hogy égett a nagymagyari illegális szemétlerakó telep. A tűz augusztus 1-jén hajnalban ütött ki és a település történetének legnagyobb tüze volt, a tűzoltók a lángokat másnap eloltották, viszont még 5-én is füstölt, így a tűzoltók még folyamatosan dolgoztak.
A hivatalosan már 15 éve lezárt szeméttelepen 8-10 méteres lángokkal égett a tűz a hajnali órákban, és a több mint 7 ezer négyzetméteres szeméttelep csaknem egészét elborította. Az egész falut ellepte füst. A szakemberek vizsgálatai azonban nem találtak magas koncentrátumú veszélyes anyagot a levegőben, így kilakoltatásra nem került sor. A tüzet egy helyi rendőr okozta, miután autójában lángra kapott egy gumiabroncs és azt – saját bevallása szerint – az illegális szeméttelepre dobta ki, amely ettől meggyulladt. A tüzet megpróbálta eloltani, de nem járt sikerrel, így riasztotta a tűzoltókat. Az oltási munkálatokban részt vettek a gombai és csallóközcsütörtöki önkéntes tűzoltótestület tagjai és több járás szakemberei is.
A rendőrség vizsgálja az ügyet, még nem történt vádemelési javaslat. A tűz okozta károk felmérése még nem zárult le. Az már biztos, hogy a településnek szennyeződött az ivóvízkészlete, így meg kell vizsgáltatni a víz minőségét. Augusztus 2-án már vettek mintát, annak eredményeire azonban még várni kell.
A környezetvédelmi hivatal a terepszemle után a község önkormányzatát egy újabb vizsgálatra kötelezte, melyet augusztus 18-ig kell elvégeztetniük, egy általuk kiválasztott vegyész segítségével. Szakemberek ismét figyelmeztetnek, hogy a hőségben tilos a tűzgyújtás és fokozott a veszély, így akár már egy égő cigaretta is katasztrófához vezethet. Valószínűleg ennek következtében gyulladt ki a tarló Dunasápújfalu határában is augusztus elején, ahol csak a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt nagyobb baj, hiszen a tűz nem volt messze az Árpád-kori kápolnától. Néhány óra alatt a lakosok és a szenci tűzoltók eloltották a tüzet.

Szabad Újság, 2013.08.14.