Meghalt Horváth Katalin, a Pátria Rádió volt zenei szerkesztője

Horváth-Katalin.jpg

Ma érkezett a hír, hogy váratlanul meghalt Horváth Katalin a Pátria Rádió volt zenei szerkesztője. Két évtizeden át volt meghatározó szerkesztője a magyar adásnak. Nevét sokan ismerték.

Horváth Katalin Komáromban született 1949. november 24-én, Pozsonyban halt meg 2016. december 23-án. Temetése a komáromi református temetőben lesz, december 28-án 13.00 órakor.

A komáromi magyar tanítási nyelvű alapiskola elvégzése után a komáromi gimnáziumban tanult tovább, majd elvégezte a pozsonyi konzervatórium zene szakát. A pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsésztudományi Karán szerzett diplomát, zenetudomány szakon. Az egyetem elvégzése után, 1975-től egészen 1990-ig a pozsonyi Városi Művelődési Ház zenei dramaturgja volt. Írt zenekritikákat, írásai a Hét, az Új Szó, az Új Ifjúság, a Nő és a szlovák Večerník hasábjain jelentek meg. Szerkesztője volt a szlovák nyelvű Pozsonyi zenei hagyományok és alkotóik című szöveggyűjteménynek.

Horváth Katalin 1990-ben kezdett el dolgozni a Pátria Rádióban, ő volt az egyetlen, akinek a zenei szerkesztők közül valóban zenei műveltsége volt. 2009-ben bocsájtották el a rádiótól, amikor több munkatársuktól is megváltak.

Munkatársai humoráért, segítőkészségéért és szókimondásáért szerették. Nagy szakértelemmel válogatta a zeneszámokat az általa készített műsorokba, melyekből több is volt. A Zene galéria, a Zenés fejtörők, az Aki tudja, írja meg, a Kórusmuzsika, a Népszerű zenekari felvételek, a Szimfonikus zene, az Operaslágerek, az Egyházi zene és még több más műsor fűződik a nevéhez. Mindamellett, hogy műsorokat szerkesztett, a magyar adás zenei szerkesztőinek vezetőjeként a Pátria Rádió zenei arculatát is meghatározta.

http://felvidek.ma/2016/12/meghalt-horvath-katalin-a-patria-radio-voltze...