Megkezdődött a harc a pozsonypüspöki kórházért

Püspöki kórház.jpg

Felröppent a hír, hogy megszűnik a pozsonypüspöki specializált kórház, amit aztán az egészségügyi tárca akképpen módosított: a kórház nem szűnik meg, csupán máshová költöztetik.

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter szerint a pozsonypüspöki kórházban csak bérlik az épületeket, s ha valamiféle költséghatékonyságról akarunk beszélni, akkor meg kell keresni ennek a módját. A pozsonypüspöki kórházban jelenleg üzemelő osztályokat, amelyek a Pozsonyi Egyetemi Kórházhoz (UNB) tartoznak, a tervek szerint jövő év március végéig költöztetik ki onnan az Egyetemi Kórház egyéb intézményeibe. A gyermek tüdőosztályt például a Kramáre városrészben lévő Gyermek Egyetemi Kórház és Rendelőintézet épületébe költöztetik, a geriátriai osztályt pedig az óvárosi Mickiewicz utcai kórházba. Pedig ezek a kórházak sincsenek a legjobb állapotban. A pozsonypüspöki kórház elsősorban geriátriai kórház, de egyéb rehabilitációs gondoskodást is ellát fekvő- és járóbetegek számára is.

„Valamennyi lépés ez ügyben azért történt, hogy a pácienseket jobb körülmények közt gyógyíthassuk, s ez volt a fő oka annak is, miért döntöttünk a kórház egy részének átköltöztetése mellett” – jelentette ki az Egyetemi Kórház szóvivője.

A pozsonypüspökiek nem értik, mi történik

A pácienseket, az orvosokat, de a pozsonypüspöki polgármester asszonyt is sokkolta az egészségügyi tárca döntése. Nem értik, miért kell a tüdőbeteg gyerekeket és idős embereket beköltöztetni a városközpontba, ahol minden egyes fáért meg kell küzdeni. Ezzel összehasonlítva Pozsonypüspökin egy zöld park közepén igazán egyedülálló a kórház elhelyezkedése.

Az egyik pozsonypüspöki nyugdíjas lakos elmondása szerint, aki maga is évtizedekig a kórház alkalmazottja volt, családias a hangulat a kórházban. „A koszt is jó, el nem tudom képzelni, hogy ilyen szép környezetből miért kell elmennie a kórháznak” – idézi a Pravda napilap az idős nyugdíjast. Egy másik nyugdíjas páciens szerint „mindent tönkretesznek, ami jó, egyáltalán nem számít nekik a páciens”. Egyetlen másik kórház sincs ilyen szép környezetben, vélekedik.

Járnak ide betegek Dunaszerdahelyről, Somorjáról, de még a Tátra alól is

Az egyik itt dolgozó orvos megerősítette, hogy többnyire olyan idős betegeket hoznak ide, akiket Pozsonyban másutt nem fogadnak be. „Mi itt el tudjuk őket látni, de ha szétszórnak bennünket, nem hiszem, hogy annak lesz hozadéka” – fűzte hozzá az egészségügyi gondozó.

Már korábban is szó volt a kórház megszüntetéséről

A kórház megszüntetése már több mint tíz évvel ezelőtt is szóba került, Rudolf Zajac minisztersége idején. Végül aztán a rendelőintézeteket és az osztályok nagy részét költöztették át innen. Nem hivatalos értesülések szerint az előnyös fekvésű telkekre egy milliomos fente a fogát, aki magánkórházat szeretett volna ott felépíteni. Végül azonban nem sikerült a terve, mivel a Szent Kereszt Rend, amely a telkek egyharmadának a tulajdonosa, nem egyezett bele az üzletbe.

„Amikor több mint tíz évvel ezelőtt a ružinovi kórházba költöztették a tüdőosztályokat – a gyerekeken kívül, elmondtam, hogy nagyon jó hely lenne ez a hosszas betegséggel küzdő betegeknek, mivel geriátriai klinika is van itt. A kiköltöztetést nem tartom rendszerbeli hozzáállásnak” – fogalmazott Peter Krištúfek, a pozsonypüspöki kórház volt igazgatója, aki szerint működőképes épületekről és egy gyönyörű parkról van itt szó, azaz ideális helyről a hosszasan betegek gyógyítására. „Hova viszik a geriátriai klinikát? És hova a gyermekosztályt? Azt nem lehet csak úgy átköltöztetni. Sőt, több pavilon itt egyáltalán nem is öreg, például az az épület, ahol a geriátria van, nagyon jó állapotú, össze sem lehet hasonlítani a Mickiewicz utcaival” – jelentette ki a volt igazgató.

A kormányprogramban is szerepel egy geriátriai központ kiépítése

A kórház megmaradásáért folytatott küzdelembe a pozsonypüspöki polgármester asszony, Ožvald Erzsébet is beszállt, aki már a miniszternek is írt levelet ez ügyben. „Mindenféle hírek keringenek itt, tudni szeretném hát, hogyan is állnak a dolgok. A jövő héten találkozom a miniszterrel” – mondta a polgármester, aki azt szeretné elmagyarázni a miniszternek, miért kellene a geriátriai osztálynak ott maradnia Pozsonypüspökin, ahol van.

A geriátriai központ kialakítása a kormány programnyilatkozatában is szerepel, a polgármester asszony szerint a javításokra elegendő lenne 1,2 millió euró, s ez csak azokat az épületeket érintené, amelyek állami területen fekszenek. „Tálcán kínált lehetőség ez” – fűzte hozzá a polgármester.

Az egészségügyi tárca szóvivője szerint az egészségügyi okokon kívül a költöztetésnek műszaki-üzemeltetési és gazdasági okai is vannak, mivel az egyetemi kórház szóban forgó osztályai csak bérlik a pozsonypüspöki kórház épületeit. A tárca szóvivője szerint az ottani alkalmazottaknak a szakmájuknak megfelelő munkahelyeket kínálnak fel. „Az egészségügyi minisztérium már hosszabb ideje úgy véli, hogy a püspöki kórház épületei nem megfelelőek, ezért szeretné lényegesen jobb körülményeket biztosító épületekbe átköltöztetni a betegeket” – áll a tárca sajtóközleményében. Hogy mit kezdenének a pozsonypüspöki kórház területén üresen maradó ingatlanokkal, nem sikerült megtudni.

A Magyar Közösség Pártja nem tartja jónak a kórház kiköltöztetését Pozsonypüspökiről

Németh Gabriella, az MKP egészségügyi alelnöke kérdésünkre elmondta, a Magyar Közösség Pártja számára prioritás az idősekről és a gyermekekről való gondoskodás biztosítása. Ebbe beleértik az intézményes ellátást is. A politikust, aki egyben Pozsony megye szociális ügyeiért felelős alelnöke, meglepetésként érte a hír, hogy a régóta működő pozsonypüspöki kórház még működő osztályait az egészségügyi minisztérium át akarja költöztetni a város egyéb intézményeibe.

„A Pozsonypüspöki városrészben működő intézmény az egyetemi kórházakhoz tartozik, tehát állami fenntartású. A Magyar Közösség Pártja nem tartja jónak a kórház kiköltöztetését Pozsonypüspökiről” – nyilatkozta a Felvidék.mának az alelnök.

Németh Gabriella szerint nem szerencsés lépés a kiköltöztetés azért sem, mert az érintett intézmény nagyon szép és nyugodt környezetben van, amely ideális lehet a betegek gyógyulásának elősegítésében. „Ebben a kórházban van a speciális gyermek tüdőosztály is. A tervek szerint ezeket a szakosztályokat a város központjában lévő Mickiewicz utcai és a kramárei kórházba vinnék, amely a város forgalmas részén található. Nem mellesleg a püspöki intézményben lévő osztályok jól felszereltek, jó állapotban lévő épületrészekben működnek, míg tudjuk, milyen rossz technikai állapotban van a Mickiewicz utcai kórház” – magyarázta.

Hozzátette, figyelembe kell venni, hogy Pozsonyban rengeteg a beteg, sokan érkeznek ide a munkalehetőségek után. “Vannak itt olyan családok, akik sokszor szüleiket is ide költöztetik és keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel biztosítani lehet az idős, beteg szülők geriátriai ellátását, a pozsonypüspöki kórházat ezért is fontos lenne megtartani” – mondta.

Az alelnök kiemelte: a minisztérium több millió eurót költött az új pozsonyi központi kórház megépítésére, amiből nem lesz semmi, ha azt a pénzt a meglévő intézményekre fordították volna, akkor ma megfelelő technikai állapotban lévő egészségügyi központjaink lennének.

(Felvidék.ma/Pravda, TASR)

http://felvidek.ma/2016/11/megkezdodott-a-harc-a-pozsonypuspoki-korhazer...