Megújult a féli magyar óvoda

001 - magyar ovi.JPG

Pozsony megye az európai uniós alapokból a régió magas GDP aránya miatt nem meríthetett, ezért a települések az oktatási és nevelési intézményeiket sem bővíteni, sem felújítani nem tudták. Az elmúlt években csak a megyei pályázati rendszereket tudták kihasználni, azok költségvetése azonban nagy beruházásokat nem tudott támogatni.

A 2016-os évben több Pozsony megyei település vett részt az iskolaügyi minisztérium által kiírt pályázaton. A Szenci járáshoz tartozó Fél községben a szlovák óvoda mellett a magyart is felújították. Az intézményt bővíteni is kellett.

A felújított óvodát december 21-én adták át, ünnepélyes keretek között. Pomichal István polgármester az átadáson elmondta, hogy a 207 ezer eurós beruházáshoz az oktatási minisztérium negyvenezer euróval járult hozzá, míg a Pozsony megyei önkormányzattól összesen kilencezer eurót kaptak. A fennmaradó részt a település költségvetéséből különítették el, illetve hitelt vettek fel.

Félben a magyar és a szlovák nevelési intézmény egy épületben van. Az egész intézményt felújították. Az átadó ünnepségen jelen volt Peter Krajňák, az iskolaügyi minisztérium államtitkára, Ľubomír Petrák, a parlament mellett működő oktatási bizottság elnöke és Pavol Frešo, Pozsony megye elnöke is.

Az államtitkár köszönetet mondott azért, hogy a falu hatékonyan használta fel a minisztériumtól kapott pénzösszeget. Krajňák szerint Szlovákiában magas színvonalon működő óvodák vannak, ennek példája a féli óvoda is. Ľubomír Petrák kiemelte, végre Pozsony megye oktatási intézményeire is sikerült pénzt juttatni, hiszen ebben a régióban eddig mostohán bántak ezekkel az intézményekkel, az önkormányzatoknak ugyanis nem tellett a felújításra és a bővítésre. Az ősz folyamán egyébként több intézményt átadtak a Szenci járásban is.

A szalag átvágása után a résztvevők megtekintették a magyar óvodások karácsonyi műsorát, amelyet a vendégekre való tekintettel két nyelven adtak elő – a magyar karácsonyi dal után egy szlovák is következett. Az óvoda igazgatónője, Méry Irén elmondta, hogy a két magyar osztályban összesen 31 gyermek tanul. A magyar osztályok után a politikusok a szlovák óvodásokhoz is ellátogattak. Félben öt szlovák osztályban összesen 105 gyermek tanul.

Az óvoda épületében van az étkezde és a konyha is, amely szintén megújult, az elavult felszerelést korszerűre cserélték – mondta el a polgármester. Pomichal István azt is elújságolta, hogy az alapiskolát is felújítják, ebből szintén kettő van Félben – egy magyar és egy szlovák tannyelvű. Az iskolaépület négy új osztállyal és két szaktanteremmel bővül. Ezek megépítéséhez szintén hozzájárult az iskolaügyi minisztérium.

Képek: https://drive.google.com/open?id=11Eo1M3-wSP4EMedYos0fjVTL1a86T2Gh

http://felvidek.ma/2016/12/megujult-a-feli-magyar-ovoda/