Megvannak a Fölszállott a páva első középdöntősei

A Fölszállott a páva első két adását még október végén láthatta a közönség a Duna közszolgálati csatornán. Az élő elődöntők november 4-én kezdődtek. Összesen négy elődöntőt láthatnak a TV nézők, ez után két középdöntő következik.

A tehetségkutató verseny győzteseire a december 16-ai döntőben derül fény. Idén a következő négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket a 6-14 éves fiatalok: énekes szólisták – énekegyüttesek, hangszeres szólisták – zenekarok, táncos szólisták – táncospárok és néptáncegyüttesek.

Hat produkció került a középdöntőbe a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor pénteki első elődöntőjéből, amelyet élőben közvetített a Duna Televízió. A Fölszállott a páva tehetségkutatónak vannak felvidéki versenyzői is, ők az első elődöntőben még nem álltak színpadra, később drukkolhatunk nekik. A bacsfai Tündérrózsa énekegyüttes az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában versenyez. Ugyanebben a kategóriában láthatjuk a naszvadi Szabó Júliát is. A november 11-i elődöntőben mutatkozik be a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes is, ők a néptáncegyüttesek kategóriájában mérettetnek meg.

A zsűri tagjai között, ahogy az előző években, idén szintén ott találjuk a felvidéki Agócs Gergely népzenészt, néprajzkutatót. A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas dalszerző, népzenekutató. A zsűrinek tagja Berecz István, a Fölszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertese. Kocsis Enikő táncművészt, koreográfust, Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekest, előadóművészt, valamint Tímár Böskét, a Csillagszeműek táncegyüttes alapítóját és művészeti igazgatóját is az ítészek között találjuk. Műsorvezetőként idén is Morvai Noémit és Novák Pétert láthatják a nézők.

Az első elődöntőben a néptáncegyüttesek közül a mérai Cifra Néptánccsoport, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Erdélyi Luca, a táncos szólisták és táncospárok közül Molnár Bence, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában pedig a délvidéki Ivánovics Viktor került a középdöntőbe.

A zsűri által kiosztott két szabadkártya révén továbbjutott még Marton Bendegúz az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában, valamint Tomócsik Milán a táncos szólisták és táncospárok között.

A pénteki elődöntőben versenyzett a biatorbágyi Barackvirág Gyermektánccsoport, a Jászfényszarui Gyereknéptánc Együttes, az encsi Kis Sulyom Énekegyüttes, a Farkas Hajnalka és Csákvári Bálint kettős, valamint Tölgyfa Gábor és a Szécsényi testvérek is.
Minden adást meghívott produkciók színesítenek, az első elődöntőben Sánta Gergő és Sánta Bíró Anna, Kaszai Lili és Fundák Kristóf, Berecz István és Bures Réka, valamint a Székely Levente és Papp István Gázsa vezette, erdélyi zenészekből álló zenekar szerepelt.
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseit pedig a december 16-i döntőben választják ki. A 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.

(MTI//Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2016/11/megvannak-a-folszallott-a-pava-elso-kozepdont...