Minden korosztályt megszólítottak – Fekete Márta az idei Szenczi Molnár Albert Napokról

szenczi-molnar-albert-napok-640x426.jpg

A Szenczi Molnár Albert Napok évek óta a Szenci járás magyarságának legnagyobb kulturális és közösségi élménye. A szervezők minden évben próbálnak színes programmal megemlékezni a zsoltárfordító, nyelvész, szótárszerkesztő munkásságáról és életéről.

Szenczi Molnár Albert a magyarság példaképe lehet, hiszen nehéz időkben, nehéz körülmények között végzett olyan tevékenységet, mely utat mutathat a mai kor emberének is. Ennek érdekében a Csemadok Szenci Területi Választmánya, Szenci Alapszervezete és a társzervezők próbálnak olyan programsorozatot összeállítani, amelyben szó esik Szenczi Molnár Albert munkásságáról, de kulturális és szórakoztató rendezvényeket is tartanak ilyenkor.

Színes lett az idei program is, hiszen volt koszorúzás, kiállítás, koncertek, iskolai ünnepségek, kerekasztal-beszélgetés az oktatásról. Megszólítják az óvodás korosztályt, az alapiskolásokat és a középiskolásokat is. „Fontos a program összeállításakor, hogy egy zömében katolikusok által lakott régióban egy református zsoltárfordítóról emlékezünk meg, de mindenkinek közel kell éreznie magához Szenczi Molnár Albertet. Véleményem szerint ezt elértük, hiszen Szencen kívül több településen, Rétén, Jókán, Boldogfán és újabban Hegysúron is tartunk rendezvényeket. Minden évben jelentkezünk valamilyen újdonsággal. Tavaly ilyen volt az oktatásról és a járás magyarságáról szóló kerekasztal-beszélgetés Hegysúron, amely az idei évben folytatódott. Úgy tűnik, nagy igény van arra, hogy az érintettek egy ilyen fórumon beszéljék ki a problémákat, miközben van egy tájékoztató jellege is a beszélgetésnek, hiszen bárki eljöhet és meghallgathatja, sőt a vitába is bekapcsolódhat. Mint ahogy az idei évben egyre többen be is kapcsolódtak. Ebből is világossá vált számunkra, hogy fontos az anyanyelvű oktatás megtartása, de még mindig fontos elmondani a magyar szülőknek, annak előnyeit is. Viszont azzal is mindenki tisztában van, hogy az iskoláink léte rajtunk, magyarokon múlik. A Kor-Zár és a Kicsi Hang együttesek koncertjeinek, de a Szőttes Kamara Néptáncegyüttesnek fellépésének is nagy sikere volt” – árulta el Fekete Márta főszervező.

A programsorozat egy tanulmányi kirándulással kezdődött. A vajdasági Zentán, Újvidéken, Péterváradon, Zomboron, Palicson és Szabadkán töltöttek el néhány napot a járás Csemadokos alapszervezeteinek aktivistái. Szenczi Molnár Albert köztéri szobránál folytatódott az ünnepség, ahol Somogyi Alfréd református lelkész tartott ünnepi beszédet, amelyben példaképnek nevezte Szenczi Molnár Albertet. A megnyitón Sojka Júlia hegedűn és Lucia Sevečková zongorán játszott, majd a Szent Koronáról tartott előadást Szeibert András, amelyből kiderült a Szent Korona volt maga, a törvény a Magyar Királyság területén. Uralkodó csak az lehetett, akit ezzel a koronázási ékszerrel koronáztak meg. Két kiállítás is nyílt a Sacra Korona című kiállítást Katko Tamás nyitotta meg. A magyar koronáról készült képek teljes részletességgel mutatták be az uralkodói ékszert. A „mert a vizek szinte lelkemig érnek” címmel, Nógrádiné Kiss Magdolna festményeiből nyílt kiállítás, mely elsősorban érzelmeket közvetítő festményekből állt össze. Október hatodikai nemzeti gyásznapunk alkalmából Boldogfán koszorúzással, Szencen Szakály Sándor történész előadásával adóztak a szervezők az aradi vértanúk emléke előtt.

„Évekkel ezelőtt csatlakozott a rendezvényhez a helyi alapiskola és a gimnázium is, mindkét intézmény felvette Szenczi Molnár Albert nevét, és mindkét iskolában tartunk koszorúzást, illetve ünnepséget a zsoltárfordító tiszteletére. Ezzel az a célunk, hogy a gyermekek megismerjék a város híres szülöttének jelentőségét, életét. Fontos ez azért is, mert így még büszkébbek lesznek szülőföldjükre, és erősödik identitástudatuk. A Szenczi Molnár Albert Napok alatt kapták meg a járás magyar elsősei a Rákóczi Szövetség által felajánlott ösztöndíjat. A gimnazistáknak nagyon tetszett Derzsi György Hazámnak nevezlek című zenés előadása. A Jókán és Rétén megtartott „Szállj sólyom szárnyán” című koncertre is sokan voltak kíváncsiak, Sipos Dávid, Vadkerti Imre és Zsapka Attila fantasztikus koncertet adtak mindkét település református templomában, és ahogy a közönség a koncert után megfogalmazta, ilyenek miatt is jó magyarnak lenni a Felvidéken”– mondta a szervező. A záró rendezvényt a helyi alapiskolában tartották, ahol a tanulók emlékeztek meg egy irodalmi összeállítással a tudósról, majd A Farkas, a Mézes meg a Bob verséneklő együttes lépett fel, az ünnepi beszédet Csáky Pál, az Európai Parlament képviselője mondta, mely után kiállítás nyílt Hamerlik László természetfotóiból.

„A jövő évben is szeretnénk minden korosztályt megszólítani, ezért már most tervezzük a Szenczi Molnár Albert Napok programját. Ahogy az idén, 2016-ban is lesz tanulmányi kirándulás, előadások, de színházi előadás is, amely a mostani napok programjából kimaradt. Azt hiszem, így is színes rendezvényt sikerült összeállítanunk, amely elsősorban támogatóinknak, a Bethlen Gábor Alapnak, a Pozsony Megyei Önkormányzatnak és Csáky Pálnak, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselőjének köszönhető” – búcsúzott Fekete Márta.

Neszméri Tünde

Fotó: a szerző

(Megjelent a Szabad Újság november 25-i számában.)