Mit tudtunk meg Neszméri Tündétől a IV. Kapocs Ifjúsági Táborról?


A Felvidék Ma szerkesztősége is képviselteti magát a Via Nova ICS által szervezett IV. Kapocs Ifjúsági Táborban, nem csak a programban olvashatjuk magunkat, hanem médiapartnerként is. A rendezvény egyik szervezőjét, Neszméri Tündét kérdeztük a részletekről.

A rendezvény programját tekintve, igazán sokszínű programot állítottatok össze. Tényleg arra törekszik az ICS, hogy minél több embert megmozgasson, mekkora érdeklődésre számítotok?

A program összeállítását hosszú munka és vita, de csak a pozitív értelemben vett vita, előzte meg, minden elnökségi tag – szervező szerette volna belevinni a saját elképzeléseit a tábor programjába, ezért is lett ilyen sokszínű a program, valamint szeretnénk, ha minden résztvevő megtalálná azt, ami őt igazán érdekli. Reméljük, hogy ez a tervünk sikerül, hiszen a cél most az, hogy a tábor elnevezésében szereplő Kapocs tényleg jelen legyen mindennapi életünkben, ehhez persze nem elég egy tábor, de igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a kapocsok/kapcsok tartósak legyenek. A sokszínű program azért is jó, mert így sok témát érintünk, és ezért sok előadót hozunk, ami azt is jelenti, hogy az alapszervezeti vezetőknek is eszükbe juthat meghívni magukhoz ezeket az embereket, vagy hasonló témában rendezvényt, előadást szervezni. Gondoljunk csak bele, hogy mi tényleg mindennapi témákban szervezünk most előadásokat, ilyen például az oktatási blokk, most pláne aktuális, hiszen most derült ki pontosan, hogy a beíratott gyerekek közül ki ment ténylegesen magyar iskolába, persze az adatokat még adathalmazzá kell gyúrni, de szeptember közepére Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, már biztosan pontos adatokkal szolgál arról, hogy ebben az iskolaévben mennyire sikerült jól a beíratási program.

A másik nagyon aktuális témánk a sajtó jelenléte. Tudjuk, hogy a napilapok eladási gondokkal küzdenek, ami lehet az internet terjedésének a hatása is, mert ezzel együtt megjelentek a hírportálok, és mint tudjuk a hírportálnak nincsenek olyan gondjai, hogy mennyit anyagot szerkeszthet be az nap a lapba, vagy mennyit kell még beleszerkesztenie, hogy az megteljen, nincsenek korlátok. Reményeink szerint megtudjuk tehát, hogy az internet hatalma győz-e a nyomtatott sajtó hatalma fölött.

Egy kicsit ezzel is függ össze a kampányokról szóló tapasztalatcserére épülő kerekasztal beszélgetés is, ahol jelen lesznek a kárpát-medence magyar ifjúsági szervezetei és elfogadta meghívásunkat a szlovák Polgári Demokrata Ifjúság is, akik aktív kampányokat szerveznek nem csak a választások előtt, hanem most is. ...és mivel az MKP ifjúsági szervezete kívánunk lenni, több MKP-s politikust is meghívtunk, akik közül már biztosan ott lesz Szigeti László, aki részt vesz az oktatási kerekasztal beszélgetésen, és Csáky Pál, Bárdos Gyula és Farkas Iván is, valamint több képviselő és elnökségi tag ígérte meg, hogy eljön közénk.

A tábor első napja kicsit rendhagyó lesz, nem sok szervezet foglalkozik tanösvények tisztításával...

Ebben az évben már több olyan akciót szerveztünk, szerveztek alapszervezeteink, ahol a környezetünket tettük széppé, simán csak azzal, hogy azt megtisztítottuk a szeméttől. Úgy gondoljuk, hogy csak akkor élhetünk kellemesen a lakóhelyünkön, ha az rendezett, innen jött az ötlet, hogy a Burda-hegység tanösvényét kitisztítjuk, hiszen a nyári viharok okozta károkat a községnek nincsen módjában eltakarítani, illetve a turisztikai útvonalakat jelző táblákat is rendbe kell hozni.

A hivatalos programon kívül, mire számíthatnak még a résztvevők? Lesz valamilyen meglepetés?

Meglepetés? Igen, lesz foci kupa, amelyre eddig minden évben szép számmal jelentkeztek a csapatok, lesz borkóstoló, és koncertek. De több meglepetést nem árulhatok el.

(felvidek.ma)

Forrás:
Felvidék Ma, 2007. 09.06.
http://felvidekma.bici.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=12653