Nem becsülik eléggé az oktatást

Nem eléggé becsülik meg az oktatást a politikusok és a társadalom – véli a szlovákiai alapiskolákat tömörítő szövetség elnöke. Alena Petáková szerint a pedagógusok nem tudják megváltoztatni az oktatási rendszert, arról ugyanis a politikusok döntenek.

A kormány és a politikusok az oktatás és a tudomány feltételeinek javítása érdekében megfogalmazott nyilatkozat aláíróinak számos ígéretet tettek, ezekből azonban egy sem valósult meg, véli Petáková. A betartatlan ígéretek halmaza viszont nemcsak az iskolaügyi minisztérium problémája, hanem minden politikusé, aki pénzosztó pozícióban van. Ez pedig azt bizonyítja, hogy Szlovákiában az oktatást nem becsülik eléggé – idézte Petákovát a SITA. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán a politikusok nem becsülik eléggé az oktatást, gyakran alábecsüli a közvélemény is.

Az alapiskolákat tömörítő szövetség is aláírta azt a nyilatkozatot, amely az oktatás fejlesztését hivatott szolgálni. A 2009-es oktatási reform óta az oktatásügyben tovább romlott a helyzet. Az iskolák nem kaptak több pénzt, de egyre több feladattal, papírmunkával terhelik őket. Ezért is tüntettek 2012-ben, majd 2016-ban több pedagógus ismét megpróbálta felhívni a figyelmet az iskolaügyben uralkodó áldatlan állapotokra. A felelősök reakciója viszont nagyon langyos volt – véli Petáková. Véleménye szerint nem szabadna a tanulók rossz felmérési eredményeiért a pedagógusokat hibáztatni, hiszen az oktatásirányítás nem az ő kezükben van.

Nem a pedagógusok határozzák meg például a kerettantervet sem. A tananyag tartalmáért a felsőbb vezetők a felelősek, hiszen ők dolgozzák ki és hagyják azt jóvá. A pedagógusok nem tudják megváltoztatni az oktatási rendszert, és nem döntenek arról sem, mennyi pénz jut az iskolákra – mondta az elnök. Majd elmondta: azért fogalmazták meg az oktatás és a tudomány feltételeinek javítása érdekében kiadott nyilatkozatukat, hogy a felsőbb vezetők megismerjék az iskolák és a pedagógusok igényeit. Petáková kiemelte, fontos lenne a társadalmi közgondolkodás megváltoztatása is, ugyanakkor az oktatásra is több pénzt kellene szánni, és a szükséges reformokat el kellene fogadnia a kormányzatnak, még akkor is, ha az számára kényelmetlen.

Az oktatás és a tudomány feltételeinek javítása érdekében megfogalmazott nyilatkozatot 2016 februárjában írták alá a szakmai szervezetek. A dokumentum érinti a közoktatást és a felsőoktatást is. Azt is kérték az aláírók, hogy az állam több pénzt fordítson az oktatásra, hogy az iskolák közötti különbségeket meg lehessen szüntetni.

(SITA/Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2017/01/nem-becsulik-elegge-az-oktatast/