Nemzetpolitika és pihenés a Kapocs Táborban

Július 14. és 17. között tartotta meg 8. Kapocs Ifjúsági Táborát a Via Nova - ICs, ahol a fiatalok a sportoláson, túrázáson és borkóstoláson kívül a nemzetpolitika és a gazdaságpolitika legújabb kihívásairól beszélgettek Kokaván, a rendezvény házigazdája Auxt Ferenc, az MKP elnökségének tagja volt.
A tábor a csütörtöki napon a Határ című film vetítésével kezdődött, a Szelmenc község történetét bemutató film után a táborozók a magyarság helyzetéről beszélgettek, Varga Tibor a Via Nova - ICs Nagymihályi járási elnöke elmondta, a mai napig nagyon kevés ember használja rokonlátogatásra a határátkelőt, mivel a határon sokszor 3-4 órát kell várni az átkelésre.
A résztvevők pénteken a környéken túráztak. Délután Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, valamint Neszméri Tünde a Via Nova - ICs alelnöke beszélgettek a kettős állampolgárságról. A fiatalok jelezték az államtitkár felé, szeretnék, ha Magyarország megoldaná helyzetüket és a felvidékiek is szabadon, félelem nélkül igényelhetnék a magyar állampolgárságot, ha nem attól kellene tartaniuk, hogy a szlovákot elveszik, hiszen az MKP-nak fontos a felvidéki magyarok szavazata.

Szombaton délelőtt a táborozókat a sport kötötte le, 6 csapat mérkőzött meg a Kapocs Foci Kupáért, a mérkőzésekből a lévaiak kerültek ki győztesként.
Délután Farkas Iván az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, Mihók Gábor az MKP elnökségének tagja és Magyar Levente, a Nemzetgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei térség gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője beszélgettek a leszakadó régiók felzárkóztatásáról, Magyar Levente kiemelte, a legnagyobb gond, hogy a két ország, Szlovákia és Magyarország között kevés a határátkelő. Farkas Iván elmondta, sajnálatos módon több fontos útvonal nem épül meg ebben a választási ciklusban, ilyen többek között az R2-es és az R7-es útvonal. Mihók Gábor pedig egy örömteli hírrel is szolgált a táborlakók felé, a legújabb közvélemény kutatások szerint az MKP ismét parlamenti párt lenne, ha most lennének a választások.
A délután folyamán B. Kovács István helytörténész is ellátogatott a rendezvényre, aki ismertette a régió helyzetét, kialakulását. Arról is beszélt, hogy a békés együttélés más nemzetekkel csak akkor lehetséges, ha azt keressük, ami összeköt, amiben hasonlóak vagyunk, ilyen például a gömöriek életében az, hogy Gömörországban élnek, hiszen ez egy soknemzetiségű kis közösség, ahol szlovákok, magyarok, cigányok, németek, de még ruszinok is élnek. A rendezvényre ellátogatott Papp Adrianna az MKP elnökségének tagja, hogy a fiatalokkal beszélgessen, meghallgassa véleményüket a párt munkájáról és elmondja saját tapasztalatait a rendezvényekről.
A szombat estét egy borkóstolóval zártuk, Tóth Ferenc érdekesen, humorizálva mutatta be borászatát és a borászat nehézségeiről és szépségeiről is mesélt a hallgatóságnak.
Vasárnap délelőtt a Via Nova - ICs tagjai a jövőről beszélgettek, a Beiratkozási Körutat tervezték, és arról meséltek, hogy a Határtalan Fesztivál és Játékok a tavalyi évben milyen jól sikerült, és arról, az idei évben augusztus 4 és 7. között ott találkozhatnak ismét az „icsések”.

ics.sk