Optimista költségvetés

Farkas Iván.JPG

A kormány optimista, legalábbis ez derül ki a kabinet által elfogadott költségvetésből. Farkas Iván a Magyar Közösség Pártjának alelnöke úgy véli, a parlamentben komoly vita lesz a jövő évi költségvetés és a 2018-19-es költségvetési keretszámok vitájában.

A kormány elfogadta a jövő évi állami költségvetést és a közigazgatás három évre szóló javaslatát. A végső döntést a törvényhozás hozza majd meg valamikor novemberben, ami első ránézésre formalitásnak tűnik – véli Farkas Iván.

A költségvetésről szóló parlamenti vita és végső soron a szavazás azonban sokkal bonyolultabb lehet. Az Európai Uniós soros elnökségi teendői és a kormánykoalíció sorainak nyári rendeződése erősítő tényezők, ám a legerősebb koalíciós pártban felszínre tört feszültség nem kedvez a költségvetési vitának.

Mindenesetre a jövő évi állami költségvetés sarokszámai figyelemre méltók. A gazdasági növekedést jövőre 3,5 százalékra várják, az államháztartás hiányát a kormány 2017-ben a hazai össztermék 1,29 százalékában határozta meg. A kabinet szándéka szerint az államháztartás hiánya 2018-ban 0,44 százalékra csökken, 2019-re pedig államháztartási többlettel számol 0,16 százalékértékben.

Farkas Ivánnak meggyőződése, hogy „ez felettébb optimista megközelítés, amely figyelmen kívül hagyja a várható kockázatokat – a Brexitet, Szlovákia gazdaságának egylábúságát, hiszen csupán a gépkocsigyártás húzza az ipart és a kivitelt. Ezzel Szlovákia államadóssága 2019-re a hazai össztermék 50 százaléka alá csökkenhetne, viszont a pénzügyminiszter épp az adósságplafonról szóló alkotmánytörvényt szeretné módosítani, enyhíteni az egyik ellenzéki párt támogatásával, ami az előző törekvés ellenében hat, tehát gyanús” – nyilatkozta a szakember.

Az állami költségvetés bevételi oldalát 15,4 milliárd euróban határozta meg a kormány, a kiadási oldalt 17,4 milliárdban, vagyis a hiány mintegy kétmilliárdos lesz.
A foglalkoztatottság 1,5 százalékkal nőhet, jövőre 24 ezer új munkahely jöhet létre. A munkanélküliség statisztikai mutatója 8,5 százalékra csökken, a bruttó átlagbér túlszárnyalja a 940 eurót. Úgy tűnik, a legerősebb kormánypárt részben levonta a parlamenti választások tanulságait, hiszen jövőre a nyugdíjak 2 százalékponttal nőnek, nem csupán alig két euróval, mint legutóbb.

Az állami költségvetés javaslata a bevételi oldalon számol a társasági adókulcs 21 százalékra történő csökkentésével, az iparosok, gazdák és kisvállalkozók sokkal kedvezőbb átalányadójával, amikor a maximálisan leírható átalányköltség az idei 5 040 euróról évi 20 ezer euróra nő, a jövedelemhez viszonyított hányada pedig 40-ről 60 százalékra. A vállalkozó jogi személyek nyereségéből kifizetett osztalék utáni adó adókulcsa mégsem lesz 15 százalékos, mint ahogyan azt a pénzügyi tárca tervezte, hanem csupán 7 százalékos.

Az MKP alelnöke kifejtette: mindent egybevetve, a költségvetés-javaslatról érdekes vita várható a törvényhozásban. Tekintettel a kormánykoalícióban levő feszültségre váratlan események, meglepetések sem zárhatók ki.

Szlovákia gazdaságának fejlődését befolyásolják a nemzetközi piacok eseményei, ezért Farkas Iván szerint a hároméves kitekintés, a makrogazdaság következő három évre szóló előrejelzése és a felvázolt sarokszámok a pénzügyi tárca erőteljes optimizmusát tükrözik. „Nem árt óvatosnak lenni, mert az olajozottnak tűnő gépezetbe kívülről homokszemek kerülhetnek a külpiacok váratlan hanyatlása képében. Akkor pedig jöhet a realista, vagy a még kedvezőtlenebb, pesszimista változat” – véli Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke.

http://felvidek.ma/2016/10/optimista-koltsegvetes/