Paradox helyzetet teremthet az élelmiszerekről szóló törvény

bevásárlás.jpg

Az élelmiszerek felhasználását szabályozó törvény egyrészt lehetővé teszi majd a lejárt élelmiszerek jótékonysági célra való felajánlását, másrészt viszont meghagyta a magas bírságokat is – ezért az üzletláncok szerint paradox helyzetet is teremthet. A jogszabály 2017 januárjában lép életbe.

A Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) szerint jó döntés, hogy a tartós élelmiszert lejárta után jótékonysági célra még felajánlhatják az üzletek. A szövetséghez 475 kiskereskedés és 6 nagykereskedés tartozik.

Az Európai Unió országaiban már évek óta bevett gyakorlat az élelmiszer felajánlása, hiszen a szavatossági idő után sok élelmiszeripari áru nem veszít minőségéből. A szövetség ugyanakkor úgy gondolja, nem szerencsés, hogy a mezőgazdasági minisztérium döntése értelmében a magas bírságokat meghagyták a törvényben, így ha a szavatossági idő után az üzletek polcain ilyen élelmiszert találnak az ellenőrök, magas pénzbírság kiszabásával büntethetik a tulajdonost.

A SAMO üdvözli a szóban forgó törvényt, mert így kevesebb élelmiszer megy veszendőbe. A törvény januárban lép életbe és azon pozitívuma mellett, hogy szabályozza a lejárt szavatosságú élelmiszer jótékonysági célra történő felhasználását, egytől öt millió euróig terjedő szankciót helyez kilátásba azoknak az üzleteknek, amelyeknek a polcain lejárt szavatosságú élelmiszert találnak. A szövetség szerint az unió országaiban bevett szokás, hogy rászorulóknak juttatják az egészségre nem ártalmas lejárt szavatosságú élelmiszert, amelyet egyébként kidobnának, tehát a humanitárius célok mellett a környezetet is védik. Az adatok szerint a kidobott élelmiszernek mintegy öt százaléka kerül a kukákba az üzletekből, ennek ellenére ez akkora mennyiség, hogy amennyiben legalább ennek a szemétre kerülését meg lehet akadályozni, már nyertünk – vélik a szakemberek.

http://felvidek.ma/2016/12/paradox-helyzetet-teremthet-az-elelmiszerekro...