Püspöki ősi település

1221-ben említik először az olkelevel Püspökit.JPG

Dobszó, hirdetés. Ezzel vette kezdetét Pozsonypüspökin a település első írásos említésének 795. évfordulója alkalmából tartott rendezvény. A hirdetményből kiderült, 1221-ben említik először a települést.

A november 5-ei ünnepségen köszönetet mondtak azoknak a helyieknek, akik a városrészért dolgoztak, és tesznek érte a mai napig. Az évforduló emlékére egy négynyelvű könyvet is kiadott az önkormányzat, amelyben mérleget vonnak az önkormányzat által elvégzett feladatokról, és az oktatási intézményekről, valamint a civil szervezetek tevékenységéről is szó van a kötetben.

A rendezvényen a Csanaky Eleonóra és Haraszti Mária által Pozsonypüspökiről összeállított film rövidített változatát is levetítették. Míg a képkockák forogtak, Csanaky Eleonóra a település múltjáról és jelenéről is szólt.

Czimbalmosné Molnár Éva is részt vett a rendezvényenCzimbalmosné Molnár Éva is részt vett a rendezvényen

A Duna és a Kis-Duna egy szigetet hozott létre, ez Csallóköz. Ennek legnyugatibb települése Püspöki, melyet 1221-ben említenek először az oklevelek, de korábban is lakott terület volt. A hagyományok szerint már a kilencedik században is állt itt egy templom. Nevét a püspökség meglétéről kapta, fél évszázadon keresztül az esztergomi érsekség birtokolta. A kezdetektől mezőgazdasági település volt, majd mezővárosi rangot kapott.

Történelmét befolyásolta Pozsony és Bécs közelsége. Amikor 1683-ban a törökök Bécs ellen vonultak, a harcok alatt Püspöki teljesen elpusztult, majd 1704-ben a kuruc háborúkban is súlyos károkat szenvedett a település. Nem kerülték el a járványok és tűzvészek sem. Az egyik után döntöttek a helyiek egy önkéntes tűzoltó egyesület létrehozása mellett. Az 1882-ben megalapított szervezet azóta is működik. Az első és a második világháborút is megszenvedték az itt élők, majd a kitelepítések is súlyosan érintették a lakosságot. 1972-ben közigazgatásilag a fővároshoz, Pozsonyhoz csatolták.

Több ismert személyiségnek is köszöntet mondtak, köztük Takács AndrásnakTöbb ismert személyiségnek is köszöntet mondtak, köztük Takács Andrásnak

Ožvald Erzsébet, Pozsonypüspöki városrész polgármestere köszönetet mondott a jelenlévőknek és a magyar szavazóknak, hogy tíz évvel ezelőtt megkapta a bizalmat. Az elmúlt tíz évben nagyon sok mindent sikerült megvalósítani, ami a helyi magyar képviselőknek is köszönhető – mondta a polgármester. Az önkormányzat a Csemadokkal karöltve öt évvel ezelőtt is ünnepséggel emlékezett a múltra. Ezért a polgármester csak az azóta eltelt öt évet értékelte beszédében. Kiemelte: sikerült felújítani az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat. Felújították az egyházi épületeket is, annak ellenére, hogy azok hivatalosan nem az önkormányzathoz tartoznak. A köztéri szobrokat is felújították, a hajdani Szent János-kápolnában állt két szobor, amelyeket szintén restauráltak. A felújítás után a Nepomuki Szent János- és a Mennyek királynéja-szobrot a városházán állították fel. Megújultak a játszóterek és kiépült a csatornahálózat, majd az útburkolatot is felújították. Ožvald Erzsébet örömmel mondta el, hogy az R7-es is megépül, ennek köszönhetően négy év múlva már nem lesz ilyen nagy az átmenő forgalom a településen.

Az alapiskola tanulóinak műsoraAz alapiskola tanulóinak műsora

A rendezvényen az önkormányzat és a Csemadok köszönetet mondott a szellem és a művészetek kiváló képviselőinek. A személyiségeket Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke mutatta be. Köszönetet mondtak Takács András népművésznek, Tőzsér Árpád írónak és Kovács Kálmán karnagynak. Köszönő oklevelet vett át a helyi közösség építésében és a köz javáért kifejtett munkájáért Nagy Orsolya, Bene Zsuzsa és Wurster János. In memoriam Frank Magdalénának is köszönetet mondtak a szervezők, az ő nevében lánya vette át az elismerést. Csóka Károly munkásságát is elismerték, sajnos ő sem érte meg ezt a napot, ugyanis november 4-én örök nyugalomra helyezték. Pedagógusokat is köszöntöttek az ünnepségen. Stifterné Cséfalvay Mária gyémántdiplomás pedagógusnak, Pék Sándornak és Kubicskó Erzsébetnek adtak át oklevelet.

Az ünnepséget a Szlovák Filharmónia négy tagja tette meghittebbé, Reiter István, ifj. Reiter István, valamint Pozsonypüspöki lakói, Kovács Bálint és Kovács Orsolya zenéltek, majd a zenekar kiegészült Kovács Attila énekessel.

A műsorban a pozsonypüspöki alapiskola diákjai népdalcsokorral és tánccal kedveskedtek a nézőknek. Az iskola tanulói hetek óta készültek az ünnepségre, az előcsarnokban kiállított címer elkészítésével is hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Az ünnepséget a pozsonyi Városi Kulturális Napok rendezvénysorozat keretén belül szervezték meg.

http://felvidek.ma/2016/11/puspoki-osi-telepules/