Romlott a szlovákiai demokrácia megítélése

Az INEKO gazdaságkutató-intézet felmérése szerint az elmúlt öt évben Szlovákiában romlott a demokrácia állapota. A felmérésbe nyolcvanegy személyiséget vontak be, ebből 35-en úgy vélik, enyhén romlott, 17-en, hogy nagyobb mértékben és 5 személyiség szerint pedig erősen megromlott a demokrácia szintje az országban.

Tizenhárom szakértő szerint nem változott semmit a demokrácia állapota Szlovákiában – derült ki Peter Goliaš, az INEKO igazgatójának tájékoztatójából. Nyolc személy szerint enyhén, kettő szerint közepesen javult a helyzet.

Az INEKO több mint kétszáz szakembert szólított meg, közülük 81-en válaszoltak a feltett kérdésekre. Vállalkozókat, a harmadik szektor szereplőit, tudósokat és a médiában dolgozó személyiségeket keresett meg szeptember és október fordulóján az intézet, hogy felmérje a demokrácia állapotát, annak megítélését.

A felmérés szerint az emberek csalódottak a korrupció mértéke miatt is. Ennek következménye, hogy elkezdtek hinni az ún. nem standard pártoknak és azok vezetőinek – derült ki a felmérésből. Az embereknek elegük lett az oligarchák hatalmából, és abból, hogy a politikusok képtelenek rendet teremteni az oktatásügyben és az egészségügyben.

A demokráciát a felmérés eredménye szerint elsősorban Marián Kotleba és Boris Kollár pártja veszélyezteti, de nincsen rá jó hatással a Szlovák Nemzeti Párt és a Smer sem. A válaszadók egy olyan pártot sem tudtak megnevezni, amely nagy hatással lenne a demokratikus értékek megerősödésére. Csupán enyhe javulás köszönhető néhány pártnak, mégpedig a KDH-nak, az SaS-nek, a Most-Hídnak és az OĽaNO-NOVA-nak.

Az INEKO szerint a demokrácia helyzetén javítana, ha a kormány felmerülő korrupciós és egyéb botrányos ügyeit hitelesen felderítenék. Javulna a helyzet, ha a diákokat megtanítanák kritikusan gondolkodni, hogy megértsék a demokrácia mibenlétét. Meg kellene erősíteni a bíróságokba és a rendőrségbe vetett hitet. Szilárdítani kellene a közszférát is. A felmérést azzal a céllal készítették, hogy megismerjék, milyen állapotban van a demokrácia az országban, valamint, hogy kiderítsék, minek köszönhető a nem standard politikai pártok választási sikere.

http://felvidek.ma/2016/11/romlott-a-szlovakiai-demokracia-megitelese/