Rossz helyzetben van az oktatásügy

oktatás.JPG

A PISA-felmérés és a különböző tesztelések eredményei után évről évre felmerül a szlovák – s vele együtt a felvidéki magyar – iskolák színvonalának kérdése. A szlovákiai iskolarendszer tananyagát a nemzeti kerettanterv határozza meg.

A nemzeti tantervet a magyar szakemberek elsősorban azért kritizálják, mert az nem veszi figyelembe a nemzetiségi iskolák sajátosságait. A tantervet ugyanakkor a szlovák szakemberek is gyakran bírálják. A nyilatkozatok szerint a szlovák közoktatásban nem javul a helyzet, a krízis elérte tetőpontját. Viera Kalmárová oktatási főellenőr szerint a helyzet súlyos, ma már gyakorlatilag csak tűzoltás zajlik az oktatásügyben. Ennek következtében a változtatások, melyek nem rendszerszintűek, általában csak tovább súlyosbítják a helyzetet. Ugyanakkor minden egyes intézkedés, mely arra irányul, hogy a legrosszabb helyzetet elkerüljük, jó – fejtette ki a főellenőr, amikor az új nemzeti tantervet értékelte.

Kalmárová szerint szerencsés, hogy végre akadtak olyan szakemberek, akik vették a bátorságot és megfogalmazták az oktatás céljait. A szlovákiai iskolaügy egyik legsúlyosabb problémája, hogy nincs stratégiája. Végre valakik megfogalmazták, mi a közoktatás és mi a felsőoktatás célja. Kalmárová szerint szlovák nemzeti jellemvonás, hogy mindent csak kritizálnak, miközben a megoldásról kevés szó esik. Jelenleg nem tudni, mit és hogyan kellene átalakítani, illetve azt sem tudni, kinek kellene a fejlődés útján elindítani az oktatást – állítja a főellenőr. Nem szabadna megengedni, hogy az első olyan koncepciót, amely megmutathatná a krízisből kifelé vezető utat, szétverjék a politikusok. Az ellenőr szerint kulcsszerepe lehet annak, hogy az új koncepció értelmében az oktatás középpontjában a tanuló áll.

Az oktatási minisztérium ősszel vitaindító szándékkal adta közre az új tantervet, amely a közoktatástól az egyetemekig bezáróan meghatározná az oktatás céljait és alapvető feladatait. A minisztérium célja az volt, hogy a közvélemény megismerje a tervezetet. A dokumentum kidolgozói 2017 első negyedévében szeretnék a tervezetet a kormány és a parlament elé terjeszteni.

http://felvidek.ma/2016/12/rossz-helyzetben-van-az-oktatasugy/