Segítséget ígért az államtitkár

Berenyi-Potapi-Stubi-640x427.jpg

A kisiskolák megmentésének lehetőségeiről is tárgyalt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelő államtitkár Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja elnökével és Jókai Tiborral, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökével. Az esetleges magyar állami beruházások is szóba kerültek a Komáromban tartott megbeszélésen, amelyen a város polgármestere, Stubendek László is jelen volt.

Három megbeszélést tartott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Komáromban. Az elsőt az államtitkár úr a Magyar Közösség Pártja vezetőségével tartotta. Szóba került, hogy Nagyszombat és Nyitra megyék több ingatlant eladásra kínáltak, ez jó lehetőség, hogy Magyarország ingatlanokat vehessen. Értesíteni kell ezekről a lehetőségekről a partnereket és a gazdasági szereplőket is, hiszen Magyarország már több városban beruházott középületekbe, amelyekkel a magyarság megmaradását segítheti az anyaország. Ezekben az épületekben korábban több esetben iskolák, kollégiumok működtek. Jelenleg kihasználatlanok és a megye szempontjából feleslegesek, nem tudják azokat fenntartani. „Ez jó lehetőség lenne a szorosabb gazdasági együttműködéshez is” – véli Berényi József, az MKP elnöke, Nagyszombat megye alelnöke.

Potápi Árpád János szerint ezeket az ingatlanokat a magyar állam a szakképzés szempontjából tudná kihasználni. Komárom belvárosában megtekintettek egy ingatlant, a poliklinikát. Jó lenne, ha olyan szervezet vagy személy tulajdonába kerülne az épület, amely sokáig és az eredeti funkciója szerint működtetné, és élettel töltené meg a városközpontot. Berényi József hozzá tette, a magyar állam korábban is fektetett ingatlanokba, amelyek a magyar közösséget szolgálják. Például Királyhelmecen, de hasonló elképzelések vannak Szepsiben is, ahol egy iskolaközpont kialakítását szeretnék megvalósítani.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke a felvidékiek kérésére tájékoztatta az államtitkárt arról, hogy igény van az M4-es sportcsatorna nézhetőségére. Ezt már korábban is szorgalmazta az MKP, „Ígéretet kaptunk, és azt tapasztalom, hogy már vannak előrelépések az ügyben. Néhány szolgáltató az M4-es csatornát már működteti. Amire nagy igény volt” – mondta Berényi József.

„Beszéltünk a hadiárváknak nyújtott segítségről. Felmerült egy jogi probléma, hiszen állampolgársághoz kötött a segítség. Ez ügyben is kértük a magyar kormányzatot, hogy ezt dolgozzák át a Magyar Igazolványra” – tudatta Berényi József. Korábban már írtunk arról, hogy a magyar állam havi jutatással kárpótolja a hadiárvákat, azt azonban a magyar állampolgárság meglétéhez köti a jogszabály, amely diszkriminálja a felvidéki magyarokat, hiszen a magyar állampolgárság felvételével elveszik a szlovák állampolgárság.

Az államtitkár úr és az MKP elnöke találkoztak Jókai Tiborral, a Szlovákia Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökével is. „Nagyra értékeljük a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor azon kijelentését, hogy végszükség esetén Magyarország kész anyagi segítséget nyújtani a magyar iskolák fennmaradásához. Ennek különböző szakmai és jogi háttere van” – mondta Berényi. A szakmai és a jogi segítség gyakorlati kivitelezésének lehetőségeiről tárgyaltak Jókai Tiborral.

„Nem szeretnék előbbre szaladni, mint ahogy a megbeszélések zajlanak, de több olyan magyarországi támogatás érkezik pályázati úton, ahol nem feltétlenül szükséges a két kormány deklarált együttműködése. Az Európai Unión belül az ilyen jellegű támogatások szokványosak. A szlovák kormány is segítheti a magyarországi szlovákokat, anélkül, hogy minden egyes esetben erről szerződést írna alá” – fogalmazott Berényi József. A párt elnöke szerint az oktatási miniszter nyilatkozatai arra utalnak, van lehetőség társfinanszírozásra, tehát amennyiben alacsonyabb létszámmal működik egy osztály, iskola, ha talál forrást a fenntartó, az iskola tovább működhet. Az oktatási miniszter ezt a lehetőséget visszaigazolta, amikor a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége rákérdezett. Ez az utolsó mentsvár, hogy ezt a magyar állam oldja meg. A magyarországi felajánlás biztosítja a magyar szülőket, hogy a helyi magyar iskolába be lehet íratni a gyermeket, mert az nem fog megszűnni – tette hozzá a párt elnöke. Ezért a Magyar Közösség Pártja bízik abban, hogy az áprilisi beíratások sikeresek lesznek és minél több magyar gyermeket adnak szüleik magyar iskolába. Stubendek László polgármester hozzátette, Komárom iskolaügyi szempontból jó helyzetben van, hiszen az óvodától az egyetemig minden iskolatípus megtalálható a városban. Az önkormányzat próbál megadni minden támogatást ezeknek az intézményeknek.

Berényi József örömét fejezte ki, hogy a város vezetésével is sikerült tárgyalniuk. Komárom városának munkanélküliségi aránya, annak ellenére, hogy jó a földrajzi elhelyezkedése, tizenhat százalékos, ami az országos átlag fölött van. Ez azt mutatja, hogy a város korábbi vezetésének ezt a problémát nem sikerült kezelnie, holott lett volna rá esélye.

Potápi Árpád János megköszönte a meghívást és a vendéglátást. „Egy éve építi a város az új arculatát, amely egyértelműen mutatja, a felvidéki magyarság fővárosa Komárom, legalábbis ezt a szerepet kívánja betölteni. A felvidéki magyarság szempontjából ez a város minden szempontból megkerülhetetlen. Legyen az gazdasági, oktatási, társadalmi, kulturális, vagy akár politikai szerepvállalás” – tette hozzá Potápi Árpád János.

Az államtitkár szerint az oktatás kezelése, fenntartása a szlovák állam feladata lenne, de jelenleg úgy néz ki, maga, a szlovák kormány sem hajtja végre a jogszabályt. „Gyakorlatilag több száz szlovák iskola ebben az országban törvénytelenül működik” – véli Potápi. A szlovák kormány hezitálása azt mutatja, változtatni fognak a jogszabályon, ezt támasztja alá a miniszter több nyilatkozata is. Ha a törvényt elkezdik alkalmazni és a magyar iskolahálózat ezért veszélybe kerül, és a kisiskolát a helyi önkormányzat, a szülők és pedagógusok fenn akarják tartani, a magyar állam segítséget fog nyújtani, ígérte meg az államtitkár, majd hozzátette: „Addig is arra kérem a pedagógusokat és a szülőket, álljanak ki az iskolák mellett. Áprilisban lesznek a beíratások, ekkor minél nagyobb számban írassanak be magyar gyermekeket a magyar iskolákba. Ez az elsődleges lépés ahhoz, hogy a magyar iskolákat meg tudjuk tartani” – hangoztatta.

A kettészakított Komárom csak együttműködve tud sikeres lenni. Ezért határon átnyúló gazdasági projektekkel kell segíteni a foglalkoztatást. Ehhez szükséges a szlovák és a magyar kormány támogatása is, emelte még ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János bízik abban, hogy a felvidéki magyarságnak lesz érdekképviselete a szlovák törvényhozásban. A Magyar Közösség Párjának most minden esélye megvan, hogy átlépje az öt százalékos küszöböt. A magyar állam pedig számít az MKP-val való együttműködésre.

Stubendek László búcsúzóul így fogalmazott: „Nagyon köszönöm az államtitkár úr és az elnök úr pozitív véleményét Komáromról. Elhangzott itt, hogy a szlovákiai magyarság fővárosa Komárom. Ez nemcsak egy lehetőség, de óriási felelősség is. Ennek tudatában kérjük az államtitkár úr és az elnök úr segítségét”.

Neszméri Tünde

(Megjelent a Szabad Újság január 27-i számában.)