Sok fiatal támogatja a szélsőségeseket

Fotó: TASR

Egy felmérés szerint nőhet a szélsőséges politikai nézeteket valló Kotlebának és pártjának a támogatottsága a fiatalok körében – derült ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) által készített felmérésből.

Az IVO munkatársai 1 038 személy megkérdezésével végeztek felmérést. A Fiatalok a virtuális világban – a demokrácia lehetőségei és veszélyei címmel végzett kutatás eredményére hivatkozva Marián Velšic, az IVO munkatársa elmondta: egyre nő annak a lehetősége, hogy az olyan pártok, mint a Kotleba vezette Mi Szlovákiánk – Néppárt népszerűvé váljanak a fiatalok körében. A 18-39 éves korosztályt megkérdezve az derült ki, hogy a populáció 34 százaléka egyetért Kotleba pártjának politikájával. Ha a választásokon ilyen magas támogatottságot élvezne Kotleba Mi Szlovákiánk – Néppártja, az azt jelentené, hogy a lakosság 23,5 százaléka rájuk adná voksát.

Még többen szimpatizálnak a párt néhány javaslatával. A megkérdezettek több mint kétharmada egyetért a képviselők százötvenről százra való csökkentésével. A fiatalok hatvanhat százaléka szerint a roma kisebbség szociális segélyeit csökkenteni kellene. Velšic azt is elmondta: a fiatalok 37 százaléka támogatta a vonatokon kezdeményezett őrjáratok elképzelését. A megkérdezettek 30 százaléka az EU-ból, 26 százaléka a NATO-ból való kilépést is támogatja.

Az IVO szakértője szerint Kotleba pártja mellett csak az SaS szavazóinak bázisa nőtt a márciusi választások óta a közvélemény-kutatások alapján. Mindkét mozgalom más parlamenti pártok kárára erősödött meg.

A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok 51 százaléka napi szinten figyeli a politikai eseményeket. A megkérdezettek 19 százaléka ráadásul naponta több mint két órán át olvas politikai híreket. A felmérés szerint a külföldi hírek a fiatalok 73 százalékát érdeklik. A környezetvédelmi témák iránt a fiatalok 70 százaléka fogékony, míg a belpolitika a 60 százalékukat érdekli.
A felmérés arra is rávilágít, hogy a fiatal generációt nem zavarják az ún. átverő honlapok sem, a megkérdezettek 84 százaléka szerint az ilyen honlapoknak is van létjogosultságuk. A felmérést az IVO a FOCUS közvélemény-kutató intézet segítségével végezte az ESET Alapítvány megbízásából.

TASR/Felvidék.ma

http://felvidek.ma/2016/12/sok-fiatal-tamogatja-a-szelsosegeseket/