Sok idegen szavazhat

A november 9-ei megyei választásokon azok a külföldiek is szavazhatnak, akiknek állandó lakhelyük van Szlovákia területén. Pozsony megyében 15 540 állandó lakhellyel rendelkező külföldi él, akik az önkormányzati választásokon is részt vehetnek. A Nagyszombati kerületben, melyhez a Felső-Csallóköz is tartozik, 5 560 választójoggal rendelkező külföldit tartanak nyilván.
A november 9-ei választásokon megyei elnököt és képviselőket választunk. Szavazni reggel 7 és este 10 között lehet. Amennyiben az elnökjelöltek közül senki nem éri el az abszolút többséget, tehát az összes választásra jogosult szavazópolgár több mint fele nem adta rá voksát (azaz 50 százalék + 1 szavazatot), november 23-án, a második fordulóban dől el, ki lesz a megye vezetője. A választások második fordulójában már csak az a két jelölt vesz részt, aki a legtöbb szavazatot gyűjtötte be az első fordulóban.
A megyei választásokon a középiskolák, az úthálózat, a megyei hatáskörbe tartozó egészségügyi központok és a szociális intézmények további sorsáról is döntünk, hiszen nem mindegy, ki kormányozza majd a magyarok által lakott régiókat.

Szabad Újság, 2013.10.02.