Sokba került az árvíz

Júniusban történelmi csúcsot döntött az árvíz. A fővárosnak majdnem négyszázezer eurójába került a károk elhárítása, annak ellenére, hogy az előző években Európai Uniós forrásokból több ezer eurót fordítottak az árvízi védelemre, elsősorban a gátak megerősítésére és a vízelvezető árkok és hálózat kitisztítására.
A Duna és a Morva folyó áradása elsősorban Dévénynél okozott gondot, mivel a Duna visszanyomta a vizet a Morva folyóba, de Pozsony minden városrészében védekezni kellett az árvíz ellen júniusban. A főváros polgármestere június 4-én rendelt el rendkívüli állapotot, melyet csak június 10-én vontak vissza, a másodfokú figyelmeztetés egészen június 12-éig érvényben volt. Az évezredes árvízi rekordot döntő Duna az egész szakaszon gondot okozott, hiába voltak mobilgátak, több lakó- és gazdasági épületet megrongált a hatalmas mennyiségű víz. Többek között a közvetlenül a Duna parton lévő Nemzeti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Galéria is küzdött a vízzel, a talajvíz beszivárgott az épületek alsó szintjeibe. Az árvíz a fővárosban huszonhét családi házat, huszonhat lakóházat (többek között a károlyfalui kollégiumot) és tizenkét gazdasági épületet rongált meg, de több játszótér is használhatatlanná vált. Az árvízi védekezésre Pozsony város részei közül a legtöbbet Dévényben (tizenháromezer euró), Dévényújfalun (tizenhatezer euró) és Károlyfaluban (tizenhatezer-ötszáz euró) költöttek. A legkevesebbet Dunacsúny és Ruzsinov városrészek fordítottak a védekezésre, költségeik még az ezer eurót sem érték el. Ezen felül a fővárosi magisztrátus háromszázhuszonkétezer euróval járult hozzá az árvízi védekezéshez és a károk elhárításhoz. A legnagyobb összeget az ár lehúzódása után a főváros a szúnyogirtásra költötte, összesen kétszázharmincegyezer eurót. A felhalmozódott sár eltakarítása a járdákról, utakról és közterületekről harmincegyezer euróba, míg a közvilágítás helyreállítása tizennyolcezerbe került. A krízisközpontokban 114 ember dolgozott, de összesen 719 személy vette ki a részét az árvízkárok enyhítéséből. Elsősorban rendőrök és tűzoltók segítettek a munkálatokban. A védekezésben 3020 homokzsákot és 37 tonna homokot használtak fel. 33 szivattyú dolgozott az árvíz idején, hogy a pincékből kiszivattyúzzák a vizet.
A főváros most készült el a teljes költségvetéssel, így Pozsony főpolgármestere, Milan Ftáčník csak most adhatta le a körzeti hivatalban a szükséges iratokat a kiadások refundációjára. A költségek visszafizetéséről a kormány dönt majd. Pozsony önkormányzata és a krízisközpont megjegyzésekkel is élt az árvízi védekezéssel kapcsolatban. Javasolja többek között a Lafranconi híd és a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja közötti szakasz és a Dévényi út melletti terület gátjainak a megerősítését. Valamint javasolta a jövőbeni hatékonyabb védekezés érdekében egy központi irányítási szerv létrehozását.

Szabad Újság, 2013.08.14.