Szijjártó Péter: a kényes ügyeket is szeretnénk rendezni

13 Szijjártó Péter megérkezik az MKP székházába.JPG

Szijjártó Péter pozsonyi látogatásakor a Magyar Közösség Pártjának székházába is ellátogatott. A magyar kormány tagjainak, így a külgazdasági és külügyminiszternek is szokása, hogy szlovákiai látogatásakor felkeresi az MKP politikusait.

Az MKP székházában folytatott megbeszélés után Menyhárt József és Szijjártó Péter tájékoztatták a sajtót az aktuális kérdésekről.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke elmondta: nem először találkoztak az MKP székházában. A tavaly márciusi találkozón a 2017-es év legfontosabb teendőiről tárgyaltak. „Ha 2017-ről azt mondjuk, hogy egy küzdelemmel teli év volt, akkor 2018-ról majd azt kell elmondanunk, hogy ez egy harcos év lesz” – mondta Menyhárt József. 2017-ben a Magyar Közösség Pártja, mint a magyar állam stratégiai partnere egy sikeres óvodaprogram levezénylésében segédkezett. Menyhárt József kiemelte: 58 óvoda felújítása kezdődött el, és a program tovább folytatódik.

A gazdaságélénkítő program, amit a Vajdaságban és a Kárpátalján is beindítottak, a Felvidéken szintén elindult 2017-ben. A gazdasági csomag „a Baross Alapítványon keresztül, illetve a Széchenyi Programirodán keresztül, a Magyar Közösség Pártjának gesztorálásával sikerre és eredményre jutott. Hiszen február 6-án már felkerült a nyertes pályázók jegyzéke a Széchenyi Progamiroda honlapjára, és örömünkre szolgál, hogy az a fejlesztés, ami a leszakadó régiókat, a kis és közepes vállalkozókat, illetve az őstermelőket megtámogatta, ebben az évben folytatódni fog” – mondta a sajtótájékoztatón Menyhárt József.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kitért arra, hogy régi hagyományt folytat, amikor pozsonyi látogatásán az MKP politikusaival ugyancsak tárgyal. Ennek az az oka, hogy a magyar kormány a határon túli kérdésekben, az adott határon túli közösséget képviselő politikai szervezet álláspontjára bízza magát. „Mi nem Budapesten akarjuk kitalálni, hogy mi jó a felvidéki magyaroknak, hanem megkérdezzük arról a felvidéki magyarokat képviselő pártot, ők pedig elmondják nekünk, hogy mit várnak el a kormánytól, hogy milyen álláspontot képviseljünk, milyen programokat hajtsunk végre” – fejtette ki a miniszter.

„Ma azért jöttem, hogy átadjam az új pozsonyi nagykövetséget, ez az új nagykövetség a méreteiben, elhelyezkedésében, kinézetében végre világosan visszaadja azt, amit mi a magyar-szlovák együttműködés fontosságáról gondolunk. Hogyha a magyar-szlovák kapcsolatok minőségét feszegetjük, akkor azt tudom mondani, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, és soha nem voltak olyan kiegyensúlyozottak, mint most. Amikor ezt mondom, akkor a mondatnak van egy második fele is, hogy még nagyon sokat kell dolgoznunk azért, hogy a napirenden lévő érzékeny kérdések tekintetében is olyan előrelépést érjünk el, ami megelégedésre ad okot” – fejtette ki Szijjártó. Majd kitért arra, hogy gazdaságilag is számos sikertörténetet tudhat magáénak a két ország. Ezek a sikertörténetek lehetőséget adnak arra, hogy a kényes kérdéseket is időről-időre elővegyék.

A felvidéki gazdaságélénkítő csomagban két kategóriában írtak ki pályázatot, mezőgazdasági vállalkozókat és kis és közepes vállalkozások számára eszközbeszerzési pályázatot hirdettek, 1646 pályázat érkezett be, amiből 1521 pályázat lett nyertes, ennyi magyar vállalkozó kap segítséget, 5,4 milliárd forint értékben osztanak ki támogatást. Ennek óriási a jelentősége – mondta Szijjártó.

„Ennek a programnak három haszonélvezője van. Egyrészt a felvidéki magyarság, Magyarország és Szlovákia. Ez az együttműködés természetesen megerősíti a felvidéki magyarságot, megerősíti Szlovákia gazdaságát, hiszen ez a pénz idekerül, itt használják fel a vállalkozók, itt fizetnek utána adót, itt bővítik a termelésüket és jót tesz a szlovák-magyar kapcsolatoknak is, ugyanis a nemzeti közösségünkre úgy tekintünk, és reméljük, hogy ez kölcsönös, mint egy erőforrásra a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában. Szeretnénk önöknek elmondani, hogy ezután is a magyar-szlovák kapcsolatrendszert meghatározó minden egyes kérdésben a magyar kormány a Magyar Közösség Pártjának álláspontjára igényt tart.”

Szijjártó Péter gratulált az MKP-nak a megyei választásokon elért eredményeihez. Bízik benne, hogy az idei novemberi helyhatósági választásokon is eredményesen szerepelnek majd a párt jelöltjei.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre elmondta: a kényes ügyeket is szeretnék rendezni, de megfontoltan kell azokat kezelni, fontos a jó időzítés. Bízik benne, hogy eljön az az idő is, amikor a kettős állampolgárság kérdését szintén sikerül megoldani.

http://felvidek.ma/2018/02/szijjarto-peter-a-kenyes-ugyeket-is-szeretnen...
A Felvidék.ma képriportja: http://felvidek.ma/2018/02/kepriport-szijjarto-peter-magyarorszag-kulgaz...